Logo Media Nauka

Karmazyn, karmazyn atlantycki, karmazyn pospolity

Karmazyn, karmazyn atlantycki, karmazyn pospolity (Sebastes marinus) to popularna ryba konsumpcyjna. Najbardziej charakterystyczne cechy tego gatunku to czerwono i miejscami żółtawa barwa, mocno wysunięta do przodu szczęka dolna, duże oczy i pierwsza płetwa grzbietowa z ostrymi kolcami, a także bardzo duże oczy. Na głowie i pokrywach skrzelowych znajdują się zgrubienia kostne. Ciało ma masywna, krępą budowę. Okazy młodociane mają szare ubarwienie.

Niektóre źródła dla karmazyna atlantyckiego i pozostałe karmazyny klasyfikują w odrębnej rodzinie karmazynowatych (Sebastidae). W niniejszej publikacji rybę tę zaliczamy do podrodziny Sebastinae w rodzinie skorpenowatych.

Karmazyn, karmazyn atlantycki, karmazyn pospolity (Sebastes marinus)
© Picture Partners - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Karmazyn żyje na dużych głębokościach (100-400 m) w wodach północnego i zachodniego Atlantyku.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy stada.

Morfologia i anatomia

Ryba ta dorasta do 1 m długości ciała i 15 kg ciężaru. Łuska jest gęsto ułożona.

Pożywienie

Karmazyn poluje na inne, mniejsze ryby, a także bezkręgowce, w tym kryl.

Rozmnażanie

To gatunek jajożyworodny. Samica w zimie rodzi od 50 000 do 350 000 larw, które prowadzą pelagiczny tryb życia. Larwy mają około 8 mm długości. Dojrzałość płciową osiąga dopiero po 10 latach.

Ochrona i zagrożenia

To najczęściej poławiana ryba z rodziny skorpenowatych. Ma bardzo smaczne i pożywne mięso. Wątroba to doskonałe źródło witaminy A.

Ciekawostki

Ukłucie kolców jest bolesna, a rana goi się źle.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-01, GAT-4257





© Media Nauka 2008-2018 r.