Koendu brazylijski

Koendu (Coendou prehensilis) to gryzoń z rodziny ursonowatych. Prawie całe ciało jest pokryte krótkimi i ostrymi kolcami. Ma długi i chwytny ogon. Futro jest brunatne od strony grzbietowej i szare od strony brzusznej. Kolce są kruche, łatwo się łamią i pozostają w ciele napastnika.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Koendu brazylijski (Coendou prehensilis)

© Eric Isselée - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Północna część Ameryki Południowej. Zamieszkuje tropikalne lasy.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w nocy. Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Zjada liście, owoce, młode pędy roślin.

Rozmnażanie

Samica rodzi jedno młode w roku. Młode jest duże, bo osiąga 1/3 ciężaru matki. Jest bardzo samodzielne.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.46 / 64.87%
2024-01-20



© medianauka.pl, 2013-02-09, GAT-328




©® Media Nauka 2008-2023 r.