Koendu brazylijski

Koendu (Coendou prehensilis) to gryzoń z rodziny ursonowatych. Prawie całe ciało jest pokryte krótkimi i ostrymi kolcami. Ma długi i chwytny ogon. Futro jest brunatne od strony grzbietowej i szare od strony brzusznej. Kolce są kruche, łatwo się łamią i pozostają w ciele napastnika.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Północna część Ameryki Południowej. Zamieszkuje tropikalne lasy.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w nocy. Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Zjada liście, owoce, młode pędy roślin.

Rozmnażanie

Samica rodzi jedno młode w roku. Młode jest duże, bo osiąga 1/3 ciężaru matki. Jest bardzo samodzielne.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKoendu dwubarwny
Coendou bicolor
Ursonowate
Ursonowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2013-02-09, GAT-328




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.