PL

Kormoran mały

Kormoran mały (Phalacrocorax pygmaeus) to ptak z rodziny kormoranów. To nasz najmniejszy kormoran. Ma dość krótką szyję, dziób i długi ogon. W szacie godowej z początku ptaki mają czarne upierzenie z białymi, nitkowatymi piórami. Później ubarwienie głowy i szyi jest brązowe, dalej czarniawe. W szacie spoczynkowej dziób jest brązowy, gardło białe.


Kormoran mały (Phalacrocorax pygmaeus)
© dule964 - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten wyspowo występuje w południowej części Europy oraz w zachodniej części Azji. W Polsce obserwuje się wzrost częstotliwości obserwacji kormorana małego podczas przelotów. Występuje nad jeziorami, rzekami, porośniętymi trzcinami, krzewami, drzewami. Zimuje nad rzekami i wodami słonymi.

Tryb życia i zachowanie

Często tworzy kolonie. Bardzo dobrze pływa i nurkuje. W Polsce stwierdzano obecność tego gatunku przez cały rok.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45-55 cm, w tym ogona do 14 cm. rozpiętość skrzydeł wynosi 80-90 cm, a ciężar ciała 560-870 g.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Okres lęgowy trwa od końca kwietnia do początku lipca. Często rozmnaża się w koloniach, także z innymi gatunkami ptaków. Gniazduje na drzewach, krzewach, a nawet w trzcinach. Samica składa 4-6 jaj, które wysiaduje wraz z samcem przez 27-30 dni. Pisklęta są nagie i ślepe.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To najmniejszy przedstawiciel rodziny kormoranów w Polsce.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-10, GAT-2092

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kormoran mały
        

Okres lęgowy kormorana małego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.