Logo Serwisu Media Nauka

Kostera rogata, kostera rogaczek
(Lactoria cornuta)

Kostera rogata, kostera rogaczek (Lactoria cornuta) to gatunek ryby z rodziny kosterowatych, rzędu rozdymkokształtnych. Ma żółte ciało (czasem oliwkowe lub pomarańczowe), udekorowane białymi lub turkusowymi plamkami (na środku każdej kostnej płytki). Całe ciało pokrywa pancerz kostny złożony z sześciokątnych płytek. Oczy duże, usadowione wysoko. Nad oczami znajdują się dwa charakterystyczne kostne wyrostki skierowane do przodu - tak zwane rogi. Kolejne dwa rogi znajdują się w tylnej i dolnej części ciała i skierowane są ku tyłowi. Otwór gębowy mały, przypominający dziób. ciało silnie zwęża się ku tyłowi.

Kostera rogata, kostera rogaczek (Lactoria cornuta)
© Sergio Martínez - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kostera rogata, kostera rogaczek (Lactoria cornuta)
Synonimy
Ostracion cornutus, Lactophrys cornutus.
Nazwy obce
angielska: Longhorn cowfish
niemiecka: Kuhfisch
francuska: Poisson vache à longues cornes
hiszpańska: Pez cofre cornudo, pez vaca
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 50 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby kostnoszkieletowe (Osteichtyes)
Rząd: Rozdymkokształtne (Cypriniformes)
Rodzina: Kosterowate (Ostraciidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Oceanie Indyjskim i Pacyfiku od Morza Czerwonego, przez Polinezję na wschód i na północ aż do Japonii. Preferuje płytkie wody z dnem porastającym morskimi trawami lub rafy koralowe. Występuje do głębokości 18 m.

Tryb życia i zachowanie

Ryba za z uwagi na swe opancerzenie słabo pływa.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 46-50 cm długości ciała. Występuje tylko jedna płetwa grzbietowa, przesunięta ku tyłowi. Płetwy brzuszne nie występują.

Pożywienie

Poluje na denne bezkręgowce, a także zjada morską trawę.

Rozmnażanie

Samiec wraz z kilkoma samicami odbywa gody, po których samica uwalnia do wody ikrę, którą już się nie opiekuje.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-01, GAT-4259







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.