Logo Serwisu Media Nauka

Leming górski, leming właściwy
(Lemmus lemmus)

Leming górski, leming właściwy (Lemmus lemmus) to gryzoń z rodziny nornikowatych. Grzbiet jest rudy z czarnymi plamami, brzuch żółtawy. Futro zimowe jest gęstsze i jaśniejsze od letniego. Podeszwy stóp są owłosione. Ma małe oczy i uszy ukryte w sierści.

Leming górski, leming właściwy (Lemmus lemmus)
© iStock / Arnstein Staverlokk

Nazwa gatunku
Leming górski, leming właściwy (Lemmus lemmus)
Nazwy obce
angielska: Norway Lemming
niemiecka: Berglemming
francuska: Lemming Des Toundras
hiszpańska: Leming De Tundra
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Leming górski, leming właściwy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 15 cm
Długość ogona: 2 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Nornikowate (Arvicolidae)

Występowanie i środowisko

Półwysep Skandynawski, Tundra.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory lub żyje w naturalnych szczelinach skalnych. Jest aktywny nocą. Zimą żeruje pod śniegiem. Nie zapada w sen zimowy. Nie gromadzi zapasów pokarmu.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny: pędy krzewinek, jagody, liście.

Rozmnażanie

Samica leminga górskiego rodzi 5-6 młodych 3-4 razy w roku. Średnio co 4 lata następuje masowe rozmnożenia się lemingów.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Co 4 lata podczas masowego rozmnożenia lemingów ma miejsce również masowa wędrówka w doliny. Czasem lemingi docierają do morza. Podczas tej wędrówki większość lemingów ginie. Jednak nie skaczą z urwisk do morza, jak powszechnie się sądzi.

Podczas epoki lodowcowej obecny w znacznej części Europy, także w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-28, GAT-477








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.