Logo Serwisu Media Nauka

Leming syberyjski
(Lemmus sibiricus)

Leming syberyjski (Lemmus sibiricus) to gryzoń z rodziny nornikowatych o krępej budowie ciała. Ciało jest pokryte rudawym futerkiem.

Leming syberyjski (Lemmus sibiricus)
© dimcha - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Leming syberyjski (Lemmus sibiricus)
Nazwy obce
angielska: Brown Lemming, Siberian Brown Lemming
hiszpańska: Leming De Siberia
Pierwsze opisanie gatunku
(Kerr, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Leming syberyjski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 17 cm
Podgatunki
Wyróżniamy obecnie 3 podgatunki:
L. s. sibiricus Kerr, 1792
L. s. novosibiricus Vinogradov, 1924
L. s. portenkoi Tchernyavsky, 1967

W 2005 roku z jednego z podgatunków wyodrębniono gatunek L. trimucronatus.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Nornikowate (Arvicolidae)

Występowanie i środowisko

Azja, Syberia.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Co 4 lata liczebność lemingów syberyjskich mocno wzrasta.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wbrew powszechnemu poglądowi, lemingi nie popełniają masowych samobójstw.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-23, GAT-374




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.