Lemuria koroniasta

Lemuria koroniasta (Eulemur coronatus) to gatunek rzadkiego ssaka z rodziny lemurowatych. Na głowie widoczne brązowo-pomarańczowe ubarwienie włosia, przypominające koronę, skąd wywodzi się nazwa gatunkowa tego lemura.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje na niewielkim obszarze Madagaskaru, na północy wyspy.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy grupy społeczne.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 35 cm bez ogona, a ciężar ciała 2 kg. Ogon ma do 50 cm długości. Kciuk jest przeciwstawny.

Pożywienie

Zjada owoce, liście i kwiaty.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLemur alaotrański
Hapalemur alaotrensis
ikonaLemur katta
Lemur catta
ikonaLemur wari czarno-biały
Varecia variegata
ikonaLemur wari rudy
Varecia rubra
Lemurowate, lemury właściwe
Lemurowate, lemury właściwe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Wiadomości

Lemur koroniasty – jeden z najrzadszych lemurów

Lemur koroniasty – jeden z najrzadszych lemurów

Można je spotkać w zaledwie 44 ogrodach zoologicznych na świecie. W naturze zamieszkują tylko niewielki teren w północnej części Madagaskaru – niedostępne, ostre jak brzytwa wapienne skały zwane tsingy. Jedyne w Polsce osobniki zamieszkały właśnie we wrocławskim zoo.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2019-10-16, GAT-621963



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - forest animals
kolorowe skarpetki góra lodowa
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kubek zwierzęta świata
Animalium
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.