Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Lemurowate, lemury właściwe (Lemuridae)

Lemurowate, lemury właściwe (Lemuridae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 15 gatunków. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków w naturalnym środowisku.

Wygląd

Charakteryzują się smukłą sylwetką ciała i kończyn, długim ogonem, gęstym i miękkim futrem. Część twarzowa głowy jest mała, charakterystyczne są duże oczy. W przedramieniu występują gruczoły podskórne. Ogon bardzo długi, nierzadko dłuższy od reszty ciała, mocno owłosiony. Kończyny tylne dłuższe od przednich.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Lemur alaotrańskiLemur alaotrański (Hapalemur alaotrensis)

Lemur alaotrański to endemiczny gatunek lemura, który występuje tylko w okolicy jeziora Alaotra na Madagaskarze.


Lemur kattaLemur katta (Lemur catta)

Lemur katta to jedyny lemur, który prowadzi naziemny tryb życia. Żyje pośród skał i chroni się w jaskiniach na Madagaskarze.


Lemur wari czarno-białyLemur wari czarno-biały (Varecia variegata)

Lemur wari czarno-biały to jeden z najgłośniejszych lemurów i jako jedyny nie nosi młodych na grzbiecie.


Lemur wari rudyLemur wari rudy (Varecia rubra)

Lemur wari rudy to ssak z rodziny lemurowatych występujący już tylko na niewielkim obszarze Madagaskaru.


Nazwa rodziny
Lemurowate, lemury właściwe (Lemuridae)
Występowanie
Madagaskar.
Liczba gatunków na świecie
15
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Lemurowate, lemury właściwe (Lemuridae)
Długość ciała
Długość ciała bez ogona: od 11 cm do 60 cm, ogona: od 11 cm do 60 cm.
Masa ciała: do 4 kg.
Najmniejszy gatunek
Lemurek myszaty (Microcebus rufus)
Największy gatunek
Lemur wari rudy (Varecia rubra)

Inne gatunki

  • Lemur płowy (Lemur fulvus)
  • Lemur mokok, akumba (Lemur macaco)
  • Lemur mongoz (Lemur mongoz)
  • Maki brunatny, fitiliki (Lepilemur mustelinus)
  • Lemurek myszaty (Microcebus rufus)

Występowanie i środowisko

Spotkać je można wyłącznie na Madagaskarze. Zajmują otwarte lasy.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą nadrzewny tryb życia i czasem schodzą na ziemię lub naziemny tryb życia. Przebywają w małych grupach do 30 osobników. Łatwo się oswajają. Przejawiają zachowania terytorialne. Są aktywne w nocy, niektóre gatunki za dnia.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Lemury rozmnażają się o określonych porach roku. Ciąża trwa 2-5 miesięcy. Samica rodzi zwykle jedno młode. W roku 1-2 mioty.

Pożywienie

Odżywiają się roślinami i owadami. Niektóre gatunki jadają miód. Chętnie piją wodę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-42



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.