Lemur wari rudy

Lemur wari rudy (Varecia rubra) to ssak z rodziny lemurowatych występujący na niewielkim obszarze Madagaskaru. Jest to gatunek ginący, objęty całkowitą ochroną.


Lemur wari rudy (Varecia rubra)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Półwysep Masoala - Madagaskar. Żyje w lesie deszczowym.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny nocą i o świcie. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Dobrze się wspina i skacze z gałęzi na gałąź. Buduje gniazda w koronach drzew. Żyje w grupach rodzinnych od 3 do 5 osobników.

Pożywienie

Owoce, kwiaty, liście, owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 100-105 dni. Samica rodzi 1-4 młode o masie 100 g. Pierwszy tydzień spędzają w gnieździe. Potem matka przenosi je w pysku w inne miejsce. Karmi je przez 90 dni. Młode są samodzielne po 6 miesiącach. Dojrzałość płciową osiągają po 1,5 roku.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy ssak z rodziny lemurowatych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-22, GAT-85




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.