Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Lemur katta
(Lemur catta)

Lemur katta (Lemur catta) to ssak z rodziny lemurowatych. Ma wydłużony pysk, małą w stosunku co wielkości całego ciała głowę. Oczy ma otoczone szarymi włosami. Ma popielate futro na grzbiecie i głowie, na spodzie tułowia nieco jaśniejsze. Ma piękny, długi, puszysty ogon w czarne i białe pierścienie.

Lemur katta (Lemur catta)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Lemur katta (Lemur catta)
Nazwy obce
angielska: Ring-tailed Lemur
niemiecka: Katta
czeska: Lemur kata
francuska: Maki Catta, Lémur Catta
hiszpańska: Lemur Colianillado
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lemur katta - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 50 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 2.3 kg do 3.7 kg
Maksymalna długość życia
25 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Lemurowate, lemury właściwe (Lemuridae)

Występowanie i środowisko

Suche, niezalesione tereny Madagaskaru (południowo-zachodnia część).

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w dzień, ale koło południa odpoczywa. Występuje w grupach 5-20 osobników. Samce często zmieniają grupy. Trzon grupy stanowią samice. Jedna grupa zajmuje terytorium do 23 ha i dziennie przechodzi 1,3 km. Lemury te wydają pomruki i piski. Pokarm podają do pyska rękami.

Morfologia i anatomia

Na przedramionach lemur katta ma gruczoły którymi naciera ogon i zaznacza swoje terytorium.

Pożywienie

Pokarm zwierzęcy i roślinny. Najchętniej jadają owoce i owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 134-138 dni. Samica rodzi zazwyczaj 1, czasem 2 młode o masie 50-80 g, które przyczepia się do futra matki na brzuchu, po dwóch tygodniach młode przechodzi na plecy. Matka opiekuje się młodymi przez 6 miesięcy. Dojrzałość płciową młode lemury katta osiągają po 21-30 miesiącach. W wychowaniu uczestniczą różni członkowie stada.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Lemur katta jest jedynym lemurem prowadzącym naziemny tryb życia. Żyje pośród skał i chroni się w jaskiniach.

Pierwowzorem postaci króla Juliana z filmu Madagaskar jest właśnie lemur katta.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-18, GAT-79








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.