Logo Media Nauka

Lemur katta (Lemur catta)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Lemur katta

Lemur katta (Lemur catta) to ssak z rodziny lemurowatych. Ma wydłużony pysk, małą w stosunku co wielkości całego ciała głowę. Oczy ma otoczone szarymi włosami. Ma popielate futro na grzbiecie i głowie, na spodzie tułowia nieco jaśniejsze. Ma piękny, długi, puszysty ogon w czarne i białe pierścienie.

Występowanie i środowisko

Suche, niezalesione tereny Madagaskaru (południowo-zachodnia część).

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w dzień, ale koło południa odpoczywa. Występuje w grupach 5-20 osobników. Samce często zmieniają grupy. Trzon grupy stanowią samice. Jedna grupa zajmuje terytorium do 23 ha i dziennie przechodzi 1,3 km. Lemury te wydają pomruki i piski. Pokarm podają do pyska rękami.

Morfologia i anatomia

Na przedramionach lemur katta ma gruczoły którymi naciera ogon i zaznacza swoje terytorium.

Pożywienie

Pokarm zwierzęcy i roślinny. Najchętniej jadają owoce i owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 134-138 dni. Samica rodzi zazwyczaj 1, czasem 2 młode o masie 50-80 g, które przyczepia się do futra matki na brzuchu, po dwóch tygodniach młode przechodzi na plecy. Matka opiekuje się młodymi przez 6 miesięcy. Dojrzałość płciową młode lemury katta osiągają po 21-30 miesiącach. W wychowaniu uczestniczą różni członkowie stada.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Lemur katta jest jedynym lemurem prowadzącym naziemny tryb życia. Żyje pośród skał i chroni się w jaskiniach.

Pierwowzorem postaci króla Juliana z filmu Madagaskar jest właśnie lemur katta.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-18, GAT-79


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLemur alaotrański
Hapalemur alaotrensis
ikonaLemur wari czarno-biały
Varecia variegata
ikonaLemur wari rudy
Varecia rubra
ikonaLemuria koroniasta
Eulemur coronatus
Lemurowate, lemury właściwe
Lemurowate, lemury właściwe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.