Logo Serwisu Media Nauka


Liściołaz złocisty, liściołaz straszliwy (Phyllobates terribilis)

Liściołaz złocisty, liściołaz straszliwy (Phyllobates terribilis) to mały płaz bezogonowy z rodziny drzewołazowatych o pięknym, żółtym, pomarańczowym, kremowym, zielonkawym lub białawym kolorze skóry z ciemnymi plamami na kończynach przednich i tylnych, czasem bokach. Ubarwienie może być też jednolite. Skóra metalizuje połyskiem. Samce są nieco mniejsze od samic. Ciało jest wysoko oparte na długich przednich kończynach. Tylne kończyny są dość krótkie. Głowa jest dobrze wyodrębniona, oczy duże, umieszczone o bokach głowy.
W szczęce górnej nie ma zębów, jest listwa kostna. Parotydy nie występują. Błony bębenkowe są małe.

Liściołaz złocisty, liściołaz straszliwy (Phyllobates terribilis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Liściołaz złocisty, liściołaz straszliwy (Phyllobates terribilis)
Nazwy obce
angielska: Golden poison frog
niemiecka: Schreckliche Pfeilgiftfrosch
czeska: Pralesnička strašná
Pierwsze opisanie gatunku
Myers, Daly & Malkin, 1978
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Liściołaz złocisty, liściołaz straszliwy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 46 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Płazy (Amphibia)
Rząd: Płazy bezogonowe (Anura)
Rodzina: Drzewołazowate (Dendrobatidae)

Występowanie i środowisko

Obszar występowania obejmuje prowincję Cauca w Kolumbii, w Ameryce Południowej, w obrębie okolic rzeki o takiej samej nazwie, jak prowincja. Brzegi rzeki porasta tropikalny las. Obszar występowania ogranicza się w zakresie 100-200 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Optymalna temperatura w dzień: 26-28°C, wilgotność 80-90%. Prowadzi naziemny tryb życia. Jest aktywna w dzień. Żabki te przejawiają zachowania socjalne, co jest rzadkością u płazów. Młode osobniki wspinają się czasami na rośliny.

Pożywienie

Są żarłoczne. Podstawą ich diety są owady.

Rozmnażanie

W okresie godów samce są terytorialne i wabią samice głosem. Okres ten rozpoczyna się wraz z porą deszczową. Samica jaja może składać w odstępie jednego miesiąca. Czyni to w ściółce leśnej. Zapłodnienie jest zewnętrzne. Jajami opiekuje się samiec. Gdy jaja mają zbyt małą wilgotność, polewa je cieczą z pęcherza moczowego. Samiec także dba o to, aby jaja nie zajął grzyb. Samiec pomaga także wykluć się kijankom, które wpełzają na jego grzbiet. Są one wówczas transportowane do najbliższego zbiornika wodnego.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najbardziej jadowity płaz na świecie! Duży ssak może zdechnąć tylko w wyniku polizania powierzchni (np. papieru), po której ten płaz przeszedł. Istnieje gatunek węża (Leimadophis epinephelus), który jest odporny na jad obecny w organizmach młodych osobników. Tubylcy korzystają ze strzał nasączonych jadem wytworzonym przez liściołaza złocistego podczas polowań na drobne zwierzęta. strzałą zachowuje swoje właściwości przez 2 lata.

Płazy te są hodowane w domowych terrariach. Ponieważ nie pożerają owadów w środowisku naturalnym, nie pochłaniają toksyn ze środowiska i nie są tak niebezpieczne jak w stanie dzikim.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2014-01-20, ART-GAT654




Polecamy