Łusecznik kotajski

Łusecznik kotajski (Ichthyophis kohtaoensis) to jeden z lepiej poznanych płazów beznogich, należący do rodziny łusecznikowatych. Ma robakowaty kształt, z ciałem pofragmentowanym na segmenty. Ciało jest fioletowobrązowe lub brązowe, po bokach ciała biegną charakterystyczne żółte pasy. Głowa jest wydłużona, szczęka dolna lekko cofnięta, oczy bardzo małe.

Ciało podzielone jest licznymi segmentami. Pod każdym okiem na górnej szczęce znajdują się niewielkie czułki zmysłowe.


Łusecznik kotajski(Ichthyophis kohtaoensis)
© poorbike - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ten płaz beznogi zamieszkuje północno-wschodnią Tajlandię oraz wyspę Ko Tao, od której pochodzi nazwa zwierzęcia. Podczas pory suchej można go spotkać tam, gdzie temperatura nocą spada do 10°C, podczas pory deszczowej na obszarach, gdzie temperatura nie przekracza 40°C. Zagęszczenie wynosi 1-2 osobniki na 25 m2.

Tryb życia i zachowanie

Zajmuje różnorodne środowiska, od leśnych po otwarte tereny trawiaste i ogrody oraz pola uprawne. Spotykany jest także pośród obszarów zabudowanych. Żyje w ziemi (najczęściej podczas pory suchej), zaś pośród butwiejących liści, gałęzi i pni, gdy jest pora deszczowa.

Pożywienie

Osobniki dorosłe żywią się pierścienicami z rodziny Megascolecidae, mrówkami i termitami. Larwy zjadają larwy ważek i innych owadów, chrząszcze, ślimaki i muszloraczki.

Rozmnażanie

Rozród zachodzi podczas pory deszczowej. Samica składa 22-58 jaj w maju i czerwcu 5-6 cm pod ziemią w norze, do 14 m od zbiornika wodnego w mokrej glebie. Jaja mają wielkość 2,8-4,7 cm. Samice pilnują jaj przez 3 miesiące aż do wyklucia się młodych. Larwy żyją w wodzie. Młode samce stają się dojrzałe płciowo po 2, a samice po 3 latach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-17, GAT-652




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.