Logo Serwisu Media Nauka

Marmozeta lwia, rozalia, lwiatka duża
(Leontopithecus rosalia)

Marmozeta lwia, rozalia, lwiatka duża (Leontopithecus rosalia, syn. Leontideus rosalia) to jedna z największych małp z rodziny pazurkowców. Ma miękką, długą, rudą lub złotą sierść. Włosy na głowie tworzą piękną grzywę jak u lwa. Ma długi ogon. Palce trzeci i czwarty połączone są skórą.

Marmozeta lwia, rozalia, lwiatka duża  (Leontopithecus rosalia)
© Eric Gevaert - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Marmozeta lwia, rozalia, lwiatka duża (Leontopithecus rosalia)
Synonimy
Leontideus rosalia
Nazwy obce
angielska: Golden Lion Tamarin
niemiecka: Goldene Löwenäffchen
czeska: Lvíček zlatý
francuska: Singe-lion, Tamarin Soyeux
hiszpańska: Tamarino león dorado, tití leoncito
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Marmozeta lwia, rozalia, lwiatka duża  - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 23 cm do 37 cm
Ciężar: od 360 g do 795 g
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Pazurkowce (Callithricidae)

Występowanie i środowisko

Wschodnia Brazylia.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia. Tworzy małe grupy, którymi przewodzą samice. Odgłosy przypominają piski. Źle znosi intensywne światło słoneczne.

Pożywienie

Jest wszystkożerna. Podstawę diety stanowią owoce roślin (78%), nektar kwiatowy, owady, małe gady, pisklęta i jaja ptaków.

Rozmnażanie

Tylko 1 na dziesięć samic rodzi potomstwo. Pozostałe samice opiekują się młodymi, gdy już ukończą 3 tygodnie. Gody odbywają się w maju i czerwcu. Ciąża trwa 132-134 dni, po której samica rodzi zwykle 1 młode, które po roku osiąga rozmiary dorosłego osobnika. Młodym opiekuje się samica i samiec. Młode stają się dojrzałe płciowo po 2 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Do takiego stanu przyczynił się odłów na cele hodowlane (dziś zakazany) oraz niszczenie środowiska naturalnego. W 1990 roku stwierdzono, że liczba osobników żyjących w warunkach wiwaryjnych jest większa niż w środowisku naturalnym.

Ciekawostki

To jeden z największych przedstawicieli pazurkowców.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-24, GAT-378




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.