Logo Media Nauka
G

Miechunka pomidorowa

Miechunka lepka, miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych, spożywanej jako warzywo. Miechunka owocuje obficie, a owoce są smaczne.

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa)
© marjancermelj - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce dość rzadko spotykana w uprawach ogrodowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcień. Lubi wysoką wilgotność powietrza.

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 45-60 cm.

Łodyga jest naga, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze.

Kwiaty są żółte, przypominające kwiaty ziemniaka.

Owoc to duża jagoda, która przybiera fioletowy lub żółty odcień. Otoczka okwiatu ma nawet 8 cm średnicy.

Nasiona drobne, liczne wewnątrz jagody.

Korzeń jest mocno rozrośnięty.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tej rośliny to tomatillo.

Zbiory i zastosowanie

Owoce są jadalne po ugotowaniu. Są bardzo smaczne. Nadają się na zupy, dania warzywne, sosy.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-14, GAT-14632



Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.