G

Miechunka pomidorowa

Miechunka lepka, miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych, spożywanej jako warzywo. Miechunka owocuje obficie, a owoce są smaczne.



Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa)
© marjancermelj - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce dość rzadko spotykana w uprawach ogrodowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcień. Lubi wysoką wilgotność powietrza.

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 45-60 cm.

Łodyga jest naga, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze.

Kwiaty są żółte, przypominające kwiaty ziemniaka.

Owoc to duża jagoda, która przybiera fioletowy lub żółty odcień. Otoczka okwiatu ma nawet 8 cm średnicy.

Nasiona drobne, liczne wewnątrz jagody.

Korzeń jest mocno rozrośnięty.


Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tej rośliny to tomatillo.

Zbiory i zastosowanie

Owoce są jadalne po ugotowaniu. Są bardzo smaczne. Nadają się na zupy, dania warzywne, sosy.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-14, GAT-14632


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.