Miechunka pomidorowa
Miechunka lepka, miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych, spożywanej jako warzywo. Miechunka owocuje obficie, a owoce są smaczne.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

© marjancermelj - Fotolia.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody
Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce dość rzadko spotykana w uprawach ogrodowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcień. Lubi wysoką wilgotność powietrza.
Kwitnie w okresie od lipca do września.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 45-60 cm.
Łodyga jest naga, rozgałęziona.
Liście są pojedyncze.
Kwiaty są żółte, przypominające kwiaty ziemniaka.
Owoc to duża jagoda, która przybiera fioletowy lub żółty odcień. Otoczka okwiatu ma nawet 8 cm średnicy.
Nasiona drobne, liczne wewnątrz jagody.
Korzeń jest mocno rozrośnięty.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Inna nazwa tej rośliny to tomatillo.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Physalis philadelphica Lam.
Zbiory i zastosowanie
Owoce są jadalne po ugotowaniu. Są bardzo smaczne. Nadają się na zupy, dania warzywne, sosy.
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
półcień
rośliny uprawne
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2018-10-14, GAT-14632