Logo Media Nauka

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa)
© marjancermelj - Fotolia.com

Miechunka pomidorowa

Miechunka lepka, miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych, spożywanej jako warzywo. Miechunka owocuje obficie, a owoce są smaczne.

Występowanie i środowisko

Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce dość rzadko spotykana w uprawach ogrodowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcień. Lubi wysoką wilgotność powietrza.

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 45-60 cm.

Łodyga jest naga, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze.

Kwiaty są żółte, przypominające kwiaty ziemniaka.

Owoc to duża jagoda, która przybiera fioletowy lub żółty odcień. Otoczka okwiatu ma nawet 8 cm średnicy.

Nasiona drobne, liczne wewnątrz jagody.

Korzeń jest mocno rozrośnięty.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tej rośliny to tomatillo.

Zdjęcia - galeria

Zbiory i zastosowanie

Owoce są jadalne po ugotowaniu. Są bardzo smaczne. Nadają się na zupy, dania warzywne, sosy.


© medianauka.pl, 2018-10-14, GAT-14632


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaBieluń dziędzierzawa
Datura stramonium
ikonaLulek czarny
Hyoscyamus niger
ikonaMiechunka rozdęta
Physalis alkekengi
ikonaPetunia ogrodowa
Petunia ×atkinsiana
ikonaPomidor zwyczajny
Lycopersicon esculentum
ikonaPsianka czarna
Solanum nigrum
ikonaPsianka słodkogórz
Solanum dulcamara
ikonaTytoń szlachetny
Nicotiana tabacum
ikonaZiemniak, kartofel
Solanum tuberosum
Psiankowate
Psiankowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.