
Mirt zwyczajny
Mirt pospolity (Myrtus communis) to krzew lub małe drzewko z rodziny mirtowatych, ozdobna roślina doniczkowa. To także roślina przyprawowa do mięs, ryb i owoców morza. Ma też znaczenie w produkcji perfum.
Występowanie i środowisko
Mirt rośnie w południowej części Europy, północnej części Afryki i w zachodniej Azji. Preferuje lasy dębowe i sosnowe, kserotermiczne zarośla.
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 3-5 m, w uprawie doniczkowej 1-1,5 m.
Liście są drobne, eliptyczne, skórzaste, błyszczące, pachnące po roztarciu, pokryte gruczołkami.
Kwiaty są aromatyczne, o średnicy do 25 mm, białe, promieniste.
Owoc to granatowa jagoda.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Wiązanki z gałązek mirtu wykorzystuje się podczas ślubu i Pierwszej Komunii. Zwyczaj ten pochodzi jeszcze ze starożytnej Grecji.

Pytania
Czy mirt zakwita w mieszkaniu?
Zwykle nie zakwita. Kwiaty pojawiają się niezwykle rzadko.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2020-10-05, GAT-638155 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ◂ ● ● Kwitnie mirt zwyczajny.
Parametry

drzewo
krzew
nasłonecznione

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Nawożenie | słabe, w zimie wcale. |
Podlewanie | Umiarkowane. |
Przycinanie | Znosi dobrze. |
Stanowisko | Jasne, słoneczne. |
Wysiew do gruntu | Możliwy. |
Uprawa doniczkowa | Tak. |
Zalecenia uprawy w doniczce | Roślina wymaga wyniesienia latem na zewnątrz. |
Rozmnażanie | Sadzonki z wierzchołków pędów, rzadziej przez wysiew nasion. |
Choroby i szkodniki | Tarczniki, białe muszki. |
Zimowanie | W temperaturze 5-10°C. |
Dodatkowe informacje | Przesadzanie może się odbywać wczesną wiosną. Przycinamy na wiosnę. |

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina przyprawowa i lecznicza. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Leczenie górnych dróg oddechowych, zapaleń. |
Przyjmowana postać |
|
Przyprawa | Gałązki dodaje się do pieczonego mięsa. Liście można dodać do syropu owocowego, win. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Angelika Throll - 650 roślin pokojowych, ISBN 978-83-7943-622-4, Świat Książki 2014
- Małgorzata Mederska - 500 roślin doniczkowych, 978-83-7845-756-5, SBM 2014
- Praca zbiorowa - 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015