logo

Monarszyk hiacyntowy

Monarszyk hiacyntowy (Hypothymis azurea) to gatunek ptaka z rodziny monarek, który ma wiele podgatunków. Upierzenie samca jest niebieskie, spód białawy. Niebieskawy jest także dziób. Głowa z wierzchu jest czarna. Samica jest mniej jaskrawa, ma brązowawy wierzch i skrzydła.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowej części Azji, w tym w Indonezji. Zasiedla środowisko leśne.

Tryb życia i zachowanie

To towarzyski ptak.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15-17 cm.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Samica znosi nawet 12 jaj, które wraz z samcem wysiaduje.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-18, GAT-11230




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMuchodławka wspaniała
Terpsiphone viridis
ikonaMuchodławka lśniąca
Terpsiphone corvina
ikonaMuchodławka rdzawa
Terpsiphone rufiventer
ikonaMuchodławik niebieskawy
Elminia albicauda
Monarki
Monarki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.