Logo Serwisu Media Nauka


Mors (Odobenus rosmarus)

Mors, mors pospolity (Odobenus rosmarus) jest jedynym przedstawicielem rodziny morsów. Ma bardzo ciężkie i niezgrabne ciało. Kończyny są przekształcone w płetwy. Przednie kończyny są większe i to one głównie służą do pływania. Morsy mają bardzo grubą skórę (3,5 cm) w kolorze szarobrunatnym, pod którą znajduje się bardzo gruba warstwa tłuszczu. Górne kły są przekształcone w potężne ciosy, które przypominają kość słoniową. Długość ciosu u samca może osiągnąć 85 cm i może ważyć nawet 5 kg. Na górnej wardze liczne włosy, tworzące wąsy i jednocześnie narząd dotyku. Młode mają rudawe futro, dorosłe osobniki rzadkie włosy, osobniki stare nie mają włosów na ciele.

Mors (Odobenus rosmarus)
© Silver - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mors (Odobenus rosmarus)
Nazwy obce
angielska: Walrus
niemiecka: Walross
czeska: Mrož lední
francuska: Morse
hiszpańska: Morsa
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mors - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 370 cm
Ciężar: od 860 kg do 1270 kg
Podgatunki
O. r. rosmarus (Linnaeus, 1758)
O. r. divergens (Illiger, 1811)
O. r. laptevi (Chapskii, 1940)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Płetwonogie (Pinnipedia)
Rodzina: Morsy (Odobenidae)

Występowanie i środowisko

Wybrzeża mórz arktycznych. Występuje do 60° szerokości geograficznej na południu oraz do 81° szerokości geograficznej na północy. Północny zasięg występowania pokrywa się z granicą pół lodowych. Zajmuje płytkie obszary przybrzeżnych wód morskich.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo dobrze pływa, ale nie potrafi długo i głęboko nurkować. Pod wodą wytrzymuje do 10 minut. Nurkuje na głębokość do 30 m. Na lądzie porusza się niezgrabnie. Często na niego wychodzi. Morsy można spotkać w głębi lądu nawet na odległości 20 km od morza. Żyje w grupach rodzinnych, które łączą się w stada. Samce gromadzą wokół siebie wiele samic, tworząc harem. Nigdy nie wypływa na głębokie, otwarte morze. To spokojne i łagodne zwierzę.

Pożywienie

Fauna denna, głównie małże. Czasem poluje na foki i walenie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 11-12 miesięcy, po której samica rodzi wiosną 1 młode (raz na trzy lata), które jest od razu zdolne do pływania. Samica wozi młode na grzbiecie w wodzie. Młode ma 1 m długości. Samica karmi młode przez dwa lata. Gdy młode straci matkę, jest adoptowane przez inną samicę. Dojrzałość płciową młode samce morsów uzyskują w 5, samice w 3 roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku walenia.

Ciekawostki

Mors może płynąć z prędkością 24 km/h.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-28, ART-GAT208




Polecamy