Logo Serwisu Media Nauka

Mrówkojad wielki, jurumi, mrówkojad trójpalczasty
(Myrmecophaga tridactyla)

Mrówkojad wielki, mrówkojad trójpalczasty, zwany też jurumi (Myrmecophaga tridactyla) jest ssakiem z rodziny mrówkojadów. Ma charakterystyczny, rurkowaty pysk, gęstą i szorstką sierść o szczególnie długich włosach na ogonie i kończynach. Ubarwienie szarobrunatne z czarną z białymi brzegami pręgą, biegnącą przez pierś i boki aż do okolicy krzyża. Łapy przednie opatrzone są czterema pazurami, z których trzy są potężne, silnie zakrzywione i służą do rozgrzebywania kopców termitów i mrowisk. Łapy tylne zaopatrzone są w pięć mniejszych pazurów. Mrówkojad wielki nie ma zębów. Ma długi, robakowaty język o średnicy 12 mm, pokryty lepką śliną. Mrówkojad wysuwa go na długość kilkunastu centymetrów do wnętrza rozgrzebanych gniazd owadów.

Mrówkojad wielki, jurumi, mrówkojad trójpalczasty (Myrmecophaga tridactyla)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mrówkojad wielki, jurumi, mrówkojad trójpalczasty (Myrmecophaga tridactyla)
Nazwy obce
angielska: Giant Anteater
niemiecka: Große Ameisenbär
czeska: Mravenečník velký, mravenečník tříprstý
francuska: Tamanoir, Grand Fourmilier
hiszpańska: Hormiguero Gigante, Oso Caballo, Oso Hormiguero, Oso Palmero
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mrówkojad wielki, jurumi, mrówkojad trójpalczasty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 130 cm
Długość ogona: 100 cm
Ciężar: do 40 kg
Maksymalna długość życia
26 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Szczerbaki (Edentata)
Rodzina: Mrówkojady (Myrmecophagidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Środkowa i Południowa od Hondurasu po Argentynę. Mrówkojad ten jest przystosowany do różnych środowisk. Można go spotkać na stepach i w dżungli, suchych lasach, generalnie wszędzie tam, gdzie żyją mrówki.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w dzień. Wędruje samotnie po lasach, sawannie i bagnach. Chroni się w norach. Śpi zwinięty i nakryty ogonem. Porusza się powoli inochodem. Chętnie pływa. Mrówkojad wielki podczas chodu podwija pazury razem z końcowym członem palców.

Mrówkojad potrafi się bronić nawet przed dużymi drapieżnikami.

Pożywienie

Larwy i owady dorosłe wygrzebywane z mrowisk i kopców termitów. Z każdego mrowiska zjada około 140 mrówek. W ciągu doby spożywa około 30 tysięcy owadów. Zjada tylko 5 z wielu setek gatunków mrówek. Unika mrówek agresywnych, wytwarzających substancje drażniące, tworzące małe kolonie. Czasem zjada dojrzałe owoce.

Rozmnażanie

Samiec i samica spotykają się tylko na kilka dni. Ciąża trwa 180-190 dni. Samica rodzi wiosną 1 młode o masie przeciętnie 1160 g, które pozostaje z matką uczepione jej grzbietu przez rok, a w ogóle przez dwa lata.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-11-06, GAT-96







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.