Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Tamandua, mrówkojad czteropalczasty
(Tamandua tetradactyla)

Tamandua, mrówkojad czteropalczasty (Tamandua tetradactyla) to przedstawiciel rodziny mrówkojadów. Sierść jest dość szorstka. Ogon jest częściowo nagi. Głowa jest wydłużona. Kończyny zakończone mocnymi pazurami.

Tamandua, mrówkojad czteropalczasty (Tamandua tetradactyla)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Tamandua, mrówkojad czteropalczasty (Tamandua tetradactyla)
Nazwy obce
angielska: Southern Tamandua, Northern Tamandua, Collared Anteater, Tamandua, Lesser Anteater
niemiecka: Südliche Tamandua
czeska: Mravenečník čtyřprstý
francuska: Tamandou À Quatre Doigts, Fourmilier À Collier, Tamandou Tétradactyle
hiszpańska: Brazo Fuerte, Hormiguero De Collar, Oso Melero, Tamanduá, Tamandúa De Collar
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tamandua, mrówkojad czteropalczasty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 54 cm do 58 cm
Długość ogona: 55 cm
Podgatunki
Wyróżnia się 4 podgatunki.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Szczerbaki (Edentata)
Rodzina: Mrówkojady (Myrmecophagidae)

Występowanie i środowisko

Od południowej części Meksyku do Boliwii i Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Tamandua preferuje środowisko leśne i sawanny. Prowadzi nadrzewny i nocny tryb życia. Wystraszona wydziela cuchnącą ciecz podobną do piżma.

Pożywienie

Zjada termity, mrówki, inne owady.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle wiosną jedno młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-26, GAT-388








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.