Tamandua południowa

Tamandua, mrówkojad czteropalczasty (Tamandua tetradactyla) to przedstawiciel rodziny mrówkojadów. Sierść jest dość szorstka. Ogon jest częściowo nagi. Głowa jest wydłużona. Kończyny zakończone mocnymi pazurami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Od południowej części Meksyku do Boliwii i Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Tamandua preferuje środowisko leśne i sawanny. Prowadzi nadrzewny i nocny tryb życia. Wystraszona wydziela cuchnącą ciecz podobną do piżma.

Morfologia i anatomia

Tamandua nie posiada zębów. W jamie gębowej znajduje się lepki i długi język. W poszukiwaniu pożywienia kieruje się węchem.

Pożywienie

Zjada termity, mrówki, inne owady. Mrówki i termity stanowią znakomitą większość ich diety.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle wiosną jedno młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaTamandua północna
Tamandua mexicana
Mrówkojadowate
Mrówkojadowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2013-03-26, GAT-388




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.