Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Mundżak chiński
(Muntiacus reevesi)

Mundżak chiński (Muntiacus reevesi) to gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych o krótkich nogach. Ubarwienie od ciemnobrązowego do szarobrązowego. Spód ciała i część głowy jaśniejsze. Krótkie poroże z maksymalnie trzema odgałęzieniami. Silnie rozwinięte górne kły u samców (co widać na zdjęciu) .

Mundżak chiński (Muntiacus reevesi)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mundżak chiński (Muntiacus reevesi)
Synonimy
Cervulus bridgemani, Lydekker, 1910
Cervulus micrurus, Sclater, 1875
Cervulus reevesi pingshiangicus, Hilzheimer, 1906
Cervulus sclateri, Swinhoe, 1872
Cervulus sinensis, Hilzheimer, 1905
Cervus lachrymans, Milne-Edwards, 1871
Cervus reevesi, Ogilby, 1839
Muntiacus lachrymans teesdalei, Wroughton, 1914
Nazwy obce
angielska: Reeves' Muntjac, Reeve’s Muntjac, Formosan Reeves' Muntjac, Chinese Muntjak, Reeves's Muntjac
niemiecka: Chinesische Muntjak, Zwergmuntjak
czeska: Muntžak malý
francuska: Muntjac de Reeve
hiszpańska: Muntíaco de Reeves
Pierwsze opisanie gatunku
(Ogilby, 1839)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mundżak chiński - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 89 cm do 135 cm
Długość ogona: 23 cm
Ciężar: od 15 kg do 35 kg
Podgatunki
M. r. jiangkouensis
M. r. reevesi
M. r. micrurus
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Mundżak zamieszkuje Indie, Chiny, Półwysep Indochiński, Archipelag Sundajski. Podgatunki M. r. jiangkouensis i M. r. reevesi zamieszkują Chiny, M. r. micrurus - Tajwan.

Preferuje lasy i zarośla. Z powodzeniem aklimatyzowany w Europie.

Tryb życia i zachowanie

W okresie godowym i gdy jest zagrożony wydaje odgłos szczekania. Aktywny w nocy i rano. Żyje samotnie lub w parach.

Pożywienie

Rośliny zielne, liście krzewów.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest jednym z najmniejszych przedstawicieli jeleniowatych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-16, GAT-178








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.