Nibylis argentyński

Nibylis argentyński (Lycalopex griseus)

© Tom – stock.adobe.com

Nibylis argentyński (Lycalopex griseus) to gatunek ssaka drapieżnego z rodziny psowatych. Przypomina lisa. Sierść szarawa, płowa, spód jasny. Uszy są dość duże, pysk wąski. Ogon puszysty z ciemną plamą.

Występowanie i środowisko

Ssak ten żyje w Ameryce Południowej w Argentynie.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w nocy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 43-68 cm, ogona 30 cm, wysokość w kłębie 40 cm, a ciężar ciała około 4 kg.

Pożywienie

Jest wszystkożerny.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 53-58 dni. Samica rodzi 3-6 młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.46 / 64.87%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Tadeusz Kaleta – Dzikie psy i hieny, ISBN 83-214-1096-0, Wiedza Powszechna 1998

© medianauka.pl, 2022-08-02, GAT-624462




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.