Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Ogończyk wiązowiec
(Satyrium w-album)

Ogończyk wiązowiec (Satyrium w-album) to przedstawiciel rodziny modraszkowatych o ciemnobrunatnych skrzydłach z wierzchu. Od spodu na skrzydłach widnieje cienka biała przepaska, która przypomina literę W (stąd nazwa łacińska gatunku). Od spodu widać też pomarańczowe plamki z ciemnymi środkami (na skraju skrzydeł drugiej pary). Skrzydła tylnej pary kończą się długim ogonkiem.

Ogończyk wiązowiec (Satyrium w-album)
© FLORIAN ANDRONACHE - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ogończyk wiązowiec (Satyrium w-album)
Nazwy obce
angielska: White-letter hairstreak
niemiecka: Ulmen-Zipfelfalter
hiszpańska: Satyrium w-album
Pierwsze opisanie gatunku
(Knoch, 1782)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: od 30 mm do 33 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Modraszkowate (Lycaenidae)

Występowanie i środowisko

Obecny w prawie całej Europie oraz w Azji aż po Japonię. Zasiedla lasy liściaste i mieszane, śródpolne zadrzewienia, a także tereny zurbanizowane.

Tryb życia i zachowanie

Gąsienice wydzielają słodką substancję, którą żywią się mrówki. Okres lotu od czerwca do sierpnia. Zimują jaja.

Pożywienie

Gąsienice żerują na wiązach.

Rozmnażanie

W ciągu roku występuje tylko jedno pokolenie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-08, GAT-4376


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
ogończyk wiązowiec
     tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    

Okres lotu ogończyka wiązowca

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.