PL

Ogończyk wiązowiec

Ogończyk wiązowiec (Satyrium w-album) to przedstawiciel rodziny modraszkowatych o ciemnobrunatnych skrzydłach z wierzchu. Od spodu na skrzydłach widnieje cienka biała przepaska, która przypomina literę W (stąd nazwa łacińska gatunku). Od spodu widać też pomarańczowe plamki z ciemnymi środkami (na skraju skrzydeł drugiej pary). Skrzydła tylnej pary kończą się długim ogonkiem.


Ogończyk wiązowiec (Satyrium w-album)
© FLORIAN ANDRONACHE - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Obecny w prawie całej Europie oraz w Azji aż po Japonię. Zasiedla lasy liściaste i mieszane, śródpolne zadrzewienia, a także tereny zurbanizowane.

Tryb życia i zachowanie

Gąsienice wydzielają słodką substancję, którą żywią się mrówki. Okres lotu od czerwca do sierpnia. Zimują jaja.

Pożywienie

Gąsienice żerują na wiązach.

Rozmnażanie

W ciągu roku występuje tylko jedno pokolenie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-08, GAT-4376

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Ogończyk wiązowiec
         

Okres lotu ogończyka wiązowca

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.