Logo Serwisu Media Nauka

Orleń cętkowany
(Aetobatus narinari)

Orleń cętkowany (Aetobatus narinari) to płaszczka z rodziny orleniowatych o mocno spłaszczonym ciele grzbietobrzusznie, z mocno umięśnionymi płetwami piersiowymi, z długim, cienkim ogonem. Za płetwą grzbietową znajdują się kolce w liczbie od 1 do 3. Skóra na całej powierzchni jest gładka. Ciało z wierzchu jest brązowe, oliwkowe lub szare, nakrapiane pięknymi żółtymi lub białawymi z niebieską obwódką cętkami, od spodu zaś płaszczka jest biaława. Okazy dorosłe mają bardzo długi, cienki ogon. Jego długość nieraz przekracza 4,5 razy długości samego ciała.

Orleń cętkowany (Aetobatus narinari)
© Karl Keller - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Orleń cętkowany (Aetobatus narinari)
Synonimy
Raja narinari Euphrasen, 1790
Nazwy obce
angielska: Spotted eagle ray, Maylan, Bonnetray
niemiecka: Gefleckter Adlerrochen
francuska: Raie léopard
hiszpańska: Raya pintada
Pierwsze opisanie gatunku
(Euphrasen, 1790)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 180 cm
Ciężar: do 200 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby chrzęstnoszkieletowe (Chondrichthyes)
Rząd: Orleniokształtne (Myliobatiformes)
Rodzina: Orleniowate (Myliobatidae)

Występowanie i środowisko

Jest to ryba szeroko rozpowszechniona w strefie tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej. Występuje w Atlantyku z Morzem Śródziemnym, Pacyfiku i Oceanie Indyjskim.

Tryb życia i zachowanie

To niezwykle silna ryba. Orleń porusza płetwami w sposób przypominający powolny trzepot skrzydłami motyla lub ptaka. Zwykle orlenie pływają samotnie lub w parach. Czasem jednak młode osobniki gromadzą się w ogromne, liczące nawet kilkaset osobników, stada. Potrafi płynąć wytrwale przy dnie i w otwartej toni.

Pożywienie

Odżywia się małżami, które rozgniata mocnymi zębami.

Rozmnażanie

Samica kopuluje z kilkoma samcami. Podczas godów orlenie dotykają się spodnią częścią ciała. Orleń cętkowany jest jajożyworodny. Niezwykły jest fakt porodu, który odbywa się w powietrzu. Samica wyskakuje nad powierzchnię wody i dokonuje porodu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To najbardziej pospolity orleń. Mięso uważane jest za przysmak. Ryba ta jest jednak rzadko odławiana.

Ciekawostki

To jedna z większych płaszczek na świecie. Rozpiętość płetw sięga nawet 3 metrów.

Zanotowano przypadek holowania przez złowionego orlenia siedmiometrowej łodzi wraz z załogą przez dość długi czas.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-06-12, GAT-4069







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.