PL

Osa rudawa

Osa rudawa (Vespula rufa) to krajowa błonkówka z rodziny osowatych, podobna do osy pospolitej, od której różni się rysunkiem nadustka (wycięcia wewnętrznych brzegów oczu są u góry czarne), skronie są żółte tylko w górnej części. Na odwłoku dwa przednie pierścienie są rude. U królowej czerwonawy rysunek jest mniej wyraźny.


Osa rudawa (Vespula rufa)
© als - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Osy rudawe można spotkać głównie na otwartych terenach, w piaskowniach, w ogrodach. U nas dość liczna.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu osy rudawej trwa od kwietnia do września. Jest mniej agresywna niż osa pospolita i dachowa. Nigdy nie przylatuje do potraw spożywanych przez człowieka.

Morfologia i anatomia

Osa rudawa osiąga 10-19 mm długości ciała.

Pożywienie

To drapieżnik.

Rozmnażanie

Osa rudawa zakłada gniazda wyłącznie pod ziemią, najczęściej w norach gryzoni.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony w żaden sposób.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-30, GAT-1531

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
osa rudawa
     

Okres lotu osy rudawej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.