Logo Media Nauka

PL

Osa rudawa

Osa rudawa (Vespula rufa) to krajowa błonkówka z rodziny osowatych, podobna do osy pospolitej, od której różni się rysunkiem nadustka (wycięcia wewnętrznych brzegów oczu są u góry czarne), skronie są żółte tylko w górnej części. Na odwłoku dwa przednie pierścienie są rude. U królowej czerwonawy rysunek jest mniej wyraźny.

Osa rudawa (Vespula rufa)
© als - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Osy rudawe można spotkać głównie na otwartych terenach, w piaskowniach, w ogrodach. U nas dość liczna.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu osy rudawej trwa od kwietnia do września. Jest mniej agresywna niż osa pospolita i dachowa. Nigdy nie przylatuje do potraw spożywanych przez człowieka.

Morfologia i anatomia

Osa rudawa osiąga 10-19 mm długości ciała.

Pożywienie

To drapieżnik.

Rozmnażanie

Osa rudawa zakłada gniazda wyłącznie pod ziemią, najczęściej w norach gryzoni.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony w żaden sposób.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-30, GAT-1531

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Osa rudawa
     

Okres lotu osy rudawej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikonaBolica kolconoga
Odynerus spinipes
ikonaKlecanka polna
Polistes nimpha
ikonaOsa dachowa
Paravespula germanica
ikonaOsa pospolita
Vespula vulgaris
ikonaOsa saksońska
Dolichovespula saxonica
ikonaOsa średnia
Dolichovespula media


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.