PL

Owies zwyczajny

Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to gatunek trawy zaliczanej do zbóż, powszechnie uprawianych w krajach strefy umiarkowanej, głównie w Europie, stosowany także w ziołolecznictwie.



Owies zwyczajny (Avena sativa)
© medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Rośnie na niezbyt wilgotnych glebach. Nie jest wymagający.

Jest to roślina jednoroczna.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 130 cm.

Źdźbło jest puste w środku.

Kłos o długości do 2 cm. Plewki do 2 cm. Wiecha rozpierzchła.

Rozmnażanie

To trawa samopylna.


Ochrona i zagrożenia

Nie jest to roślina zagrożona wymarciem.

Ciekawostki

Owies zwyczajny pochodzi najprawdopodobniej od owsa głuchego (A. fatua) ze wschodnich terenów Azji i Europy. Udomowienie nastąpiło nie wcześniej niż 6 tysięcy lat temu.

W Polsce wytwarza się 1,3 mln ton owsa rocznie.

Zbiory i zastosowanie

Ziarno to wartościowa pasza dla zwierząt (80% plonów). Owies znajduje też zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji płatków owsianych i kaszy (ziarna).

Wykorzystuje się także słomę, a także części zielne w celach leczniczych.

Napar i nalewka z owsa działa korzystnie na układ nerwowy, działa nasennie, uspokaja, leczy depresję.

Odwar ze słomy pomaga leczyć nerki i choroby reumatyczne.

Pielęgnacja

Odporny na choroby, polecany jako przedplon.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-05-15, GAT-4395


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
rośliny uprawne
trawy
roślina lecznicza




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.