Owies zwyczajny
Owies zwyczajny (Avena sativa L.) to gatunek trawy zaliczanej do zbóż, powszechnie uprawianych w krajach strefy umiarkowanej, głównie w Europie, stosowany także w ziołolecznictwie.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
⤢ POWIĘKSZ
Występowanie i środowisko PL
Rośnie na niezbyt wilgotnych glebach. Nie jest wymagający.
Jest to roślina jednoroczna.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 130 cm.
Źdźbło jest puste w środku.
Kłos o długości do 2 cm. Plewki do 2 cm. Wiecha rozpierzchła.
Rozmnażanie
To trawa samopylna.
Ochrona i zagrożenia
Nie jest to roślina zagrożona wymarciem.
Ciekawostki
Owies zwyczajny pochodzi najprawdopodobniej od owsa głuchego (A. fatua) ze wschodnich terenów Azji i Europy. Udomowienie nastąpiło nie wcześniej niż 6 tysięcy lat temu.
W Polsce wytwarza się 1,3 mln ton owsa rocznie.
Zbiory i zastosowanie
Ziarno to wartościowa pasza dla zwierząt (80% plonów). Owies znajduje też zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji płatków owsianych i kaszy (ziarna).
Wykorzystuje się także słomę, a także części zielne w celach leczniczych.
Napar i nalewka z owsa działa korzystnie na układ nerwowy, działa nasennie, uspokaja, leczy depresję.
Odwar ze słomy pomaga leczyć nerki i choroby reumatyczne.
Pielęgnacja
Odporny na choroby, polecany jako przedplon.
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
synantropijne
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2017-05-15, GAT-4395