Pelomeduza czarna

Pelomeduza czarna (Pelusios niger) to drapieżny żółw z podrzędu żółwi bokoszyjnych. Karapaks jest czarny lub czerwono-brunatny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje zachodnią część Afryki. Żyje zarówno w wodach stojących jak i płynących.

Tryb życia i zachowanie

Żółw ten jest aktywny w nocy. Zapada w porze suchej zagrzebany w ziemi w sen letni.

Pożywienie

Poluje na wodne zwierzęta, zjada też padlinę.

Rozmnażanie

Samica składa od 10 do 13 jaj do gniazda zbudowanego z błota i trawy.

Ochrona i zagrożenia

Jest gatunkiem chronionym.


Pokrewne gatunki gadów

ikona
Pelusios carinatus
ikonaPelomeduza madagaskarska
Pelusios subniger
Pelomeduzowate
Pelomeduzowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki jest największy żółw na świecie?

Jaki jest największy żółw na świecie?

Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


© medianauka.pl, 2013-04-20, GAT-445






Polecamy w naszym sklepie

Płazy i gady
Kolorowe skarpetki Kostka
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.