Pelusios carinatus

Pelusios carinatus to żółw z rodziny pelomeduzowatych.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

 (Pelusios carinatus)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Tropikalne rejony Afryki. Preferuje zbiorniki z wolno płynącą lub stojącą wodą, zwykle z mulistym dnem.

Tryb życia i zachowanie

Zapada w sen letni, jest podczas suszy zagrzebana w mule. Jest aktywny zarówno za dnia jak i w nocy.

Pożywienie

Jest wszystkożerny. Zjada ryby, płazy, skorupiaki, ślimaki, owoce, rośliny wodne, padlinę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?


Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


© medianauka.pl, 2013-04-20, GAT-444




©® Media Nauka 2008-2023 r.