Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Perkozek
(Tachybaptus ruficollis)

Perkozek (Tachybaptus ruficollis) to najmniejszy ptak z rodziny perkozów. Ma okrągłą sylwetkę. Upierzenie w szacie godowej ciemnobrązowe, od spodu jaśniejsze, pod kuprem jest białe. Po bokach głowy i na gardle znajduje się jaśniejsza, kasztanowata plama. Dziób u nasady ma żółtą plamę. Poza okresem godów upierzenie jest płowe.

Perkozek (Tachybaptus ruficollis)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perkozek (Tachybaptus ruficollis)
Nazwy obce
angielska: Little Grebe
niemiecka: Zwergtaucher
czeska: Potápka malá
francuska: Grèbe castagneux
hiszpańska: Zampullín común, zampullín chico
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Perkozek - mapa występowania na świeciePerkozek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 25 cm do 29 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 40 cm do 45 cm.
Ciężar: od 130 g do 240 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Perkozowate (Podicipediformes)
Rodzina: Perkozy (Podicipedidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji, Indonezji oraz Afryce. W Polsce zimuje na niezamarzających odcinkach rzek, miejskich stawach. W ciągu roku zasiedla nawet niewielkie zbiorniki wodne, najchętniej gęsto zarośnięte, z mulistym dnem.

Tryb życia i zachowanie

To samotnik. W okresie lęgów żyje w parach, czasem w małych grupach. W okresie lęgowym trudny w obserwacji. Chowa się w szuwarach. Ptak ten pływa w głębokim zanurzeniu. Do lotu wzbija się z rozbiegu po wodzie.

Pożywienie

Zjada owady i drobne bezkręgowce. Odżywia się też rybami, głównie w okresie zimowym.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny i para łączy się ze sobą nawet na kilka sezonów. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Czasem pierwsze pokolenie bierze udział w karmieniu piskląt z drugiego pokolenia. Gniazdo z materiału roślinnego buduje samiec i samica na płytkiej wodzie. Samica składa od 2 do 7 jaj, wyjątkowo nawet 10. Okres inkubacji trwa 20-21 dni. Rodzice wożą pisklęta na swoich grzbietach. Po 6 tygodniach młode potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To najmniejszy z perkozów.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-06, GAT-791


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
perkozek
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji perkozka w Polsce

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Okres składania jaj przez samicę perkozka w Polsce

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.