Logo Media Nauka

Petrelec olbrzymi

Petrelec olbrzymi, petrel olbrzymi (Macronectes giganteus) to największy gatunek z rodziny petrelowatych. Ptak morski. Występuje w dwóch formach upierzenia: jasnej i ciemnej. Posiada potężny dziób.

Petrelec olbrzymi (Macronectes giganteus)
© Fabrice BEAUCHENE - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Petrelec olbrzymi
Nazwa łacińska
Macronectes giganteus
Nazwy obce
angielska: Southern Giant Petrel, Antarctic Giant-Petrel
niemiecka: Riesensturmvogel
czeska: Buřňák obrovský
francuska: Pétrel géant
hiszpańska: Petrel Gigante del Sur
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1789)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - tak;
Wielkość
Długość: od 86 cm do 100 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 185 cm do 205 cm.
Ciężar: od 2.5 kg do 3.4 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Rurkonose (Procellariiformes)
Rodzina: Petrele, petrelowate, burzykowate (Procellariidae)

Występowanie i środowisko

Południowe oceany. Od Antarktydy po rejony tropikalne

Tryb życia i zachowanie

Petrelec olbrzymi jest ptakiem morskim. Dobrze lata, świetnie szybuje. Podczas lotu blisko powierzchni wody wyciąga nogi pełniące funkcję steru. Potrafi nurkować, jednak zwykle żeruje na powierzchni wody. Jest jedynym ptakiem z rodziny petreli, który potrafi żerować także na lądzie.

Morfologia i anatomia

Największy z rodziny petrelów. Długość ciała od 86cm do 100cm, a rozpiętość skrzydeł sięga nawet 2m. Samce są odrobinę większe od samic.

Pożywienie

Głównie padlinożerca. Oprócz padliny zjada też skorupiaki, głowonogi, ryby, młode pingwiny i petrele.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach na wysepkach oceanicznych. Samica znosi jedno jajo, wysiadywanie później przez oboje rodziców przez 60 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-05, GAT-2061





© Media Nauka 2008-2018 r.