logo




Burzykowate

Petrele, zwane też petrelowatymi lub burzykowatymi (Procellariidae), to rodzina ptaków z rzędu rurkonosych. Rodzina ta liczy dziś 92 gatunki.

Wygląd

Zwykle mają ubarwienie brązowe lub czarne lub szare, rzadziej białe. Spośród wszystkich gatunków tej rodziny można wymienić cztery charakterystyczne grupy: fulmary, burzyki, petrele i petrelki.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Burzyk północnyBurzyk północny PL Zalatujący wyjątkowo

Puffinus puffinus

Burzyk północny (Puffinus puffinus) to gatunek ptaka z rodziny petreli. Wierzch jest ciemny, spód jasno upierzony. Na głowie ciemna barwa sięga nieco poniżej oczu. Dziób dość długi, czarny, na końcu zakrzywiony.


Fulmar (zwyczajny)Fulmar (zwyczajny) PL Zalatujący

Fulmarus glacialis

Fulmar to rzadko obserwowany w Polsce ptak morski. To ptak z rodziny petreli, o popielatym upierzeniu z wierzchu i białym na reszcie ciała. Końce lotek czarne. Dziób jest żółty. Nozdrza rurkowate.


Burzyk białobrodyBurzyk białobrody

Procellaria aequinoctialis

Burzyk białobrody (Procellaria aequinoctialis) to gatunek morskiego ptaka z rodziny petreli. Upierzenie brązowe. Dziób czarno-żółtawy, haczykowato zakończony.


Burzyk ciemnyBurzyk ciemny

Procellaria westlandica

Burzyk ciemny (Procellaria westlandica) to gatunek morskiego ptaka z rodziny petreli. Upierzenie ciemnobrązowe. Dziób czarno-żółtawy, haczykowato zakończony.


Burzyk wielkiBurzyk wielki

Ardenna gravis

Burzyk wielki (Ardenna gravis) to gatunek ptaka z rodziny petrelowatych. Wierzch brązowy, łuskowaty, spód biały. Na spodzie czarna plama. Ogon krótki, zaokrąglony.


Burzyk żółtodziobyBurzyk żółtodzioby

Calonectris diomedea

Burzyk żółtodzioby (Calonectris diomedea) to gatunek ptaka z rodziny petrelowatych. Upierzenie z wierzchu brązowe, spód jest białawy. Dziób żółty z ciemnym końcem.


Petrel śnieżnyPetrel śnieżny

Pagodroma nivea

Petrel śnieżny (Pagodroma nivea) to gatunek morskiego ptaka z rodziny burzykowatych, najdalej na północ gniazdujący ptak świata. Upierzenie białe, jednolite. Dziób mały, czarny.


Petrelec olbrzymiPetrelec olbrzymi

Macronectes giganteus

Petrelec olbrzymi, petrel olbrzymi (Macronectes giganteus) to największy gatunek z rodziny petrelowatych. Ptak morski. Występuje w dwóch formach upierzenia: jasnej i ciemnej. Posiada potężny dziób.


petrelec wielkipetrelec wielki

Macronectes halli

Petrelec wielki (Macronectes halli) to ptak z rodziny burzykowatych. Ma masywny dziób w kolorze różowo-żółtym. Upierzenie szaro-brązowawe z białymi przebarwieniami.


Tajfunnik cienkodziobyTajfunnik cienkodzioby

Bulweria bulwerii

Tajfunnik cienkodzioby (Bulweria bulwerii) to gatunek ptaka z rodziny petreli. Upierzenie brązowe. Głowa wyraźnie ciemniejsza.





Inne gatunki

  • petrelek popielaty (Aphrodroma brevirostris)
  • burzyk szarogrzbiety (Ardenna bulleri)
  • burzyk bladodzioby (Ardenna carneipes)
  • burzyk różowonogi (Ardenna creatopus)
  • burzyk szary (Ardenna grisea)
  • burzyk klinosterny (Ardenna pacifica)
  • burzyk cienkodzioby (Ardenna tenuirostris)
  • tajfunnik mały (Bulweria bifax)
  • tajfunnik grubodzioby (Bulweria fallax)
  • burzyk duży (Calonectris borealis)
  • burzyk zielonoprzylądkowy (Calonectris edwardsii)
  • burzyk kreskowany (Calonectris leucomelas)
  • warcabnik (Daption capense)
  • fulmar południowy (Fulmarus glacialoides)
  • petrelek modry (Halobaena caerulea)
  • petrelek cienkodzioby (Pachyptila belcheri)
  • petrelek grubodzioby (Pachyptila crassirostris)
  • petrelek antarktyczny (Pachyptila desolata)
  • petrelek subantarktyczny (Pachyptila salvini)
  • petrelek krótkodzioby (Pachyptila turtur)
  • petrelek szerokodzioby (Pachyptila vittata)
  • nurzec peruwiański (Pelecanoides garnotii)
  • nurzec mały (Pelecanoides georgicus)
  • nurzec magellański (Pelecanoides magellani)
  • nurzec czarnoskrzydły (Pelecanoides urinatrix)
  • burzyk bury (Procellaria cinerea)
  • burzyk okularowy (Procellaria conspicillata)
  • burzyk czarny (Procellaria parkinsoni)
  • burzyk maskareński (Pseudobulweria aterrima)
  • burzyk melanezyjski (Pseudobulweria becki)
  • burzyk fidżyjski (Pseudobulweria macgillivrayi)
  • burzyk tahitański (Pseudobulweria rostrata)
  • petrel polinezyjski (Pterodroma alba)
  • petrel oceaniczny (Pterodroma arminjoniana)
  • petrel samotny (Pterodroma atrata)
  • petrel czarnopręgi (Pterodroma axillaris)
  • petrel wulkaniczny (Pterodroma baraui)
  • petrel obrożny (Pterodroma brevipes)
  • petrel bermudzki (Pterodroma cahow)
  • petrel białoszyi (Pterodroma cervicalis)
  • petrel nowozelandzki (Pterodroma cookii)
  • petrel chilijski (Pterodroma defilippiana)
  • petrel wędrowny (Pterodroma externa)
  • petrel wyspowy (Pterodroma feae)
  • petrel wielkoskrzydły (Pterodroma gouldi)
  • petrel antylski (Pterodroma hasitata)
  • petrel pacyficzny (Pterodroma heraldica)
  • petrel boniński (Pterodroma hypoleuca)
  • petrel białobrzuchy (Pterodroma incerta)
  • petrel szarobrzuchy (Pterodroma inexpectata)
  • petrel białogłowy (Pterodroma lessonii)
  • petrel białolicy (Pterodroma leucoptera)
  • petrel długodzioby (Pterodroma longirostris)
  • petrel długoskrzydły (Pterodroma macroptera)
  • petrel maderski (Pterodroma madeira)
  • petrel reliktowy (Pterodroma magentae)
  • petrel miękkopióry (Pterodroma mollis)
  • petrel południowy (Pterodroma neglecta)
  • petrel czarnoskrzydły (Pterodroma nigripennis)
  • petrel galapagoski (Pterodroma phaeopygia)
  • petrel klifowy (Pterodroma pycrofti)
  • petrel atlantycki (Pterodroma rupinarum)
  • petrel hawajski (Pterodroma sandwichensis)
  • petrel brunatny (Pterodroma solandri)
  • petrel ciemny (Pterodroma ultima)
  • burzyk mały (Puffinus assimilis)
  • burzyk białorzytny (Puffinus auricularis)
  • burzyk tropikalny (Puffinus bailloni)
  • burzyk boniński (Puffinus bannermani)
  • burzyk malutki (Puffinus baroli)
  • burzyk siodłaty (Puffinus bryani)
  • burzyk nowozelandzki (Puffinus gavia)
  • burzyk podbielały (Puffinus heinrothi)
  • burzyk wędrowny (Puffinus huttoni)
  • burzyk równikowy (Puffinus lherminieri)
  • burzyk polinezyjski (Puffinus myrtae)
  • burzyk brunatny (Puffinus nativitatis)
  • burzyk hawajski (Puffinus newelli)
  • burzyk kalifornijski (Puffinus opisthomelas)
  • burzyk galapagoski (Puffinus subalaris)
  • burzyk śródziemnomorski (Puffinus yelkouan)
  • petrel antarktyczny (Thalassoica antarctica)

Występowanie i środowisko

Występują na wszystkich oceanach świata. Na Bałtyku pojawiają się wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

W locie ptaki te korzystają z prądów powietrza powstających nad wzburzonymi falami, lubią złą pogodę.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w koloniach na skalistych brzegach. Małe gatunki jaj składają w norach. Samica składa tylko jedno białe jajo. Okres inkubacji trwa od 43 do 60 dni.

Pożywienie

Podstawę ich pokarmu stanowi zooplankton lub głowonogi. Zjadają także odpadki.

Ochrona i zagrożenia

Burzyk białorzytny i petrel czarnopręgi są uznane za krytycznie zagrożone, 6 gatunków uznaje się za zagrożone, a 20 kolejnych gatunków narażone na wyginięcie.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Petrele mają jeden z największych obszarów występowania na świecie. Petrel śnieżny gnieździ się aż 440 km w głąb Antarktydy, fulmar zamieszkuje najdalej wysunięte na północ wyspy w Arktyce.

Niektóre fulmary odstraszają intruzów z pobliża gniazda, plując lub wymiotując celnie cuchnącą, oleistą cieczą.

Zarówno jaja, młode, jak i dorosłe wielu gatunków burzykowatych były uznawane za przysmak i powszechne były polowania na te ptaki. Obecnie zagrożenie ze strony człowieka jest mniejsze.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Fulmar (zwyczajny): Trwa okres lęgowy fulmara.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-173
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-02





 

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.