Logo Media Nauka

Facebook

Burzyk północny (Puffinus puffinus)
© Karlos Lomsky - stock.adobe.com

Burzyk północny

Burzyk północny (Puffinus puffinus) to gatunek ptaka z rodziny petreli. Wierzch jest ciemny, spód jasno upierzony. Na głowie ciemna barwa sięga nieco poniżej oczu. Dziób dość długi, czarny, na końcu zakrzywiony.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje na wodach i wybrzeżach Atlantyku. W Polsce stwierdzono wyjątkowo obecność tego gatunku na na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

Na morzu często przebywa w stadach. Nie podąża za okrętami.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 34 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 80 cm.

Rozmnażanie

Gniazduje w norach na wybrzeżach i skalistych wysepkach. Może tworzyć duże kolonie lęgowe.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-2049




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaFulmar
Fulmarus glacialis
ikonaPetrelec olbrzymi
Macronectes giganteus
Petrele, petrelowate, burzykowate
Petrele, petrelowate, burzykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.