Logo Media Nauka
G

Pigwowiec japoński

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to niski krzew z rodziny różowatych, mylnie nazywany czasem pigwą japońską. W uprawach sadzone różne odmiany. Oto wybrane z nich:

  • 'Cido' - odmiana obficie owocująca.
  • 'Red Joy' - odmiana karłowa o czerwonych kwiatach, poskręcanych liściach.

 

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
© skymoon13 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Roślina ta pochodzi z Japonii. U nas spotykany w uprawach, niegdyś najczęściej sadzony pigwowiec. Najlepiej rośnie na glebach żyznych. Rośnie w słońcu i półcieniu. Jest odporny na suszę, mróz i zanieczyszczenie powietrza.

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 100 cm.

Pędy są cienkie.

Liście są drobne (do 5 cm długości), brzegiem piłkowane, ciemnozielone, z połyskiem.

Kwiaty są pomarańczowe, występujące na pędach po kilka.

Owoc ma średnicę 3-5 cm, owalny kształt, lekko żebrowany, żółtozielony z czerwonym plamkowaniem. Owoc jest bardzo aromatyczny. Dojrzewa we wrześniu. Jest jadalny, jednak bardzo twardy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Owoce pigwowca japońskiego nadają się na nalewki i przetwory.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-15, GAT-5216



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pigwowiec japoński
          

Kwitnie pigwowiec japoński.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

pomaranczowy kwiat
Grupa

krzew
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
rośliny ogrodowe
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.