Logo Media Nauka

Płaskodziobek kubański

Płaskodziobek kubański (Todus multicolor) to gatunek ptaka z rodziny płaskodziobków. Ma zielone upierzenie z wierzchu, czerwone podgardle z białym wąsem, nadymane podczas wydawania odgłosów. Ogon krótki. Dziób spłaszczony i dość długi.

Płaskodziobek kubański (Todus multicolor)
© Uryadnikov Sergey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Płaskodziobek kubański
Nazwa łacińska
Todus multicolor
Nazwy obce
angielska: Cuban Tody
niemiecka: Vielfarbentodi
francuska: Todier de Cuba
hiszpańska: Cartacuba
Pierwsze opisanie gatunku
Gould, 1837
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 11.5 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Płaskodziobki (Todidae)

Występowanie i środowisko

Płaskodziobek ten występuje na Kubie i wyspie Isla de la Juventud. Zamieszkuje lasy, zwykle w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten przesiaduje na gałęziach drzew, startując do owadów siedzących na liściach. Lata tylko na krótkie odległości.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała do 115 mm.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w płytkich, wydrążonych przez siebie norach na brzegach rzek.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Każde z piskląt jest karmione ponad 100 razy dziennie! Żaden inny ptak nie karmi młodych z taką częstotliwością.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-20, GAT-8076





© Media Nauka 2008-2018 r.