logo



Płaskodziobki

Płaskodziobki (Todidae) to rodzina małych ptaków z rzędu kraskowatych. To miniaturki piłodziobów, ptaków z blisko spokrewnionej rodziny kraskowatych.

Wygląd

Charakterystyczne dla płaskodziobków jest zielone upierzenie z wierzchu, czerwone podgardle, nadymane podczas wydawania odgłosów. Od nasady dzioba biegnie biały wąs. Spód jasny. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Ogony są krótkie, spłaszczone nieco dzioby proste i dość długie.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Płaskodziobek kubańskiPłaskodziobek kubański

Todus multicolor

Płaskodziobek kubański (Todus multicolor) to kubański gatunek ptaka z rodziny płaskodziobków. Ma zielone upierzenie z wierzchu, czerwone podgardle z białym wąsem. Ptak ten przesiaduje na gałęziach drzew.





Inne gatunki

  • płaskodziobek cienkodzioby (Todus angustirostris)
  • płaskodziobek długodzioby (Todus mexicanus)
  • płaskodziobek duży (Todus subulatus)
  • płaskodziobek mały (Todus todus)

Występowanie i środowisko

Ptaki występują tylko na Karaibach. Każdy z gatunków ma swój określony obszar występowania. Zamieszkują lasy, zwykle nad ciekami wodnymi.

Tryb życia i zachowanie

Wydawane odgłosy przypominają bzyczenie lub terkot lub odgłos "bip". Zwykle ptaki te przesiadują na gałęziach drzew, startując do owadów siedzących na liściach.

Morfologia i anatomia

Osiągają rozmiary od 10 do 11,5 cm długości ciała i ciężar zaledwie 5-7 g.

Rozmnażanie

Płaskodziobki gniazdują w płytkich, wydrążonych przez siebie norach na brzegach rzek. Jaja są okrągłe, białe.

Pożywienie

Ptaki te polują na owady. Zdarza im się upolować małe kręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Nigdy nie dokonano obserwacji, aby płaskodziobki przeleciały między drzewami odległość większą niż 40 metrów. Zwykle są to 2-3 metry.

Każde z piskląt jest karmione 140 razy dziennie! Żaden inny ptak nie karmi młodych z taką częstotliwością.




© medianauka.pl, 2018-06-20, RODZ-1320



 




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Montessori - Zwierzęta
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.