Logo Serwisu Media Nauka

Podkowcowate (Rhinolophidae)

Podkowcowate (Rhinolophidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 63 gatunki. W Polsce żyją 2 gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

U podkowcowatych na brzuchu znajduje się para sutek uwstecznionych, natomiast para sutek czynnych znajduje się na piersi. Przyczepiają się do nich młode podczas lotu. Podczas spoczynku skrzydłami owijają całe ciało. Mają krótkie i zaokrąglone skrzydła. Uszy są dość duże bez koziołka. Na nosie specjalna narośl. Ogon znajduje się w błonie. Ciało pokryte jest sierścią, jej kolor to zwykle brąz.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Podkowiec dużyPodkowiec duży (Rhinolophus ferrumequinum) ikona-polska

Podkowiec duży to jeden z większych europejskich nietoperzy, sporadycznie spotykany także w Polsce.


Podkowiec małyPodkowiec mały (Rhinolophus hipposideros) ikona-polska

Podkowiec mały to gatunek nietoperza z rodziny podkowcowatych, którego można spotkać także w Polsce.


Nazwa rodziny
Podkowcowate (Rhinolophidae)
Występowanie
Stary Świat, Australia, Nowa Gwinea.
Liczba gatunków na świecie
63
Liczba gatunków w Polsce
2
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nietoperze (Chiroptera)
Rodzina: Podkowcowate (Rhinolophidae)
Długość ciała
Długość ciała: 35-110 mm, przedramienia: 30-75 mm.

Inne gatunki

  • Asellia tridens
  • Rhinolophus philippinensis

Występowanie i środowisko

Występują w Afryce, Eurazji, Australii i na Nowej Gwinei. Preferują klimat zwrotnikowy i podzwrotnikowy.

Tryb życia i zachowanie

Latają wolno, ale są bardzo zwrotne. Tworzą zwykle duże kolonie. Zapadają w sen zimowy. Ultradźwięki wydają przez nos, a nie przez usta, jak reszta nietoperzy. Potrafią regulować kierunek i szerokość wiązki ultradźwięków. Nie modulują częstości drgań, poszczególne piski trwają długo w porównaniu z pozostałymi nietoperzami. Śpią w jaskiniach, kopalniach, dziuplach, budynkach.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Samice rodzą zwykle 1 młode, czasem bliźnięta. Młode są bezradne, karmione są mlekiem matki. Mają zęby mleczne. Czepiają się matki zębami, zwykle parą "fałszywych" sutek w okolicy pachwiny.

Pożywienie

Głównym składnikiem pokarmu są owady.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-102


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
podkowiec mały
   tlo-ikona        

Zaczyna się rozwijać zarodek podkowca małego.

     tlo-ikonatlo-ikona     

Samica podkowca małego wydaje na świat na ogół 1 młode.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Młode podkowce małe usamodzielniają się

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.