Podkowcowate

Podkowcowate (Rhinolophidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 88 gatunków w jednym rodzaju. W Polsce żyją 2 gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

U podkowcowatych na brzuchu znajduje się para sutek uwstecznionych, natomiast para sutek czynnych znajduje się na piersi. Przyczepiają się do nich młode podczas lotu. Nietoperze te podczas spoczynku skrzydłami owijają całe ciało. Mają krótkie i zaokrąglone skrzydła. Uszy są dość duże bez koziołka. Na nosie specjalna narośl. Ogon znajduje się w błonie. Ciało pokryte jest sierścią, jej kolor to zwykle brąz.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Podkowiec dużyPodkowiec duży PL

Rhinolophus ferrumequinum

Podkowiec duży to jeden z większych europejskich nietoperzy, sporadycznie spotykany także w Polsce.


Podkowiec małyPodkowiec mały PL

Rhinolophus hipposideros

Podkowiec mały to gatunek nietoperza z rodziny podkowcowatych, którego można spotkać także w Polsce.





Inne gatunki

  • podkowiec spiczasty (Rhinolophus acuminatus)
  • podkowiec samotny (Rhinolophus adami)
  • podkowiec pośredni (Rhinolophus affinis)
  • podkowiec łagodny (Rhinolophus alcyone)
  • podkowiec łukowaty (Rhinolophus arcuatus)
  • podkowiec tamilski (Rhinolophus beddomei)
  • podkowiec południowy (Rhinolophus blasii)
  • podkowiec bucharski (Rhinolophus bocharicus)
  • podkowiec borneański (Rhinolophus borneensis)
  • podkowiec jawajski (Rhinolophus canuti)
  • podkowiec przylądkowy (Rhinolophus capensis)
  • podkowiec sulaweski (Rhinolophus celebensis)
  • podkowiec złotawy (Rhinolophus chiewkweeae)
  • podkowiec pagórkowaty (Rhinolophus clivosus)
  • podkowiec birmański (Rhinolophus coelophyllus)
  • podkowiec andamański (Rhinolophus cognatus)
  • podkowiec południowoafrykański (Rhinolophus cohenae)
  • podkowiec wypukły (Rhinolophus convexus)
  • podkowiec rogaty (Rhinolophus cornutus)
  • podkowiec sundajski (Rhinolophus creaghi)
  • podkowiec rodezyjski (Rhinolophus darlingi)
  • podkowiec tanzański (Rhinolophus deckenii)
  • podkowiec sawannowy (Rhinolophus denti)
  • podkowiec wymowny (Rhinolophus eloquens)
  • podkowiec szerokouchy (Rhinolophus euryale)
  • podkowiec śródziemnomorski (Rhinolophus euryotis)
  • podkowiec milutki (Rhinolophus feae)
  • podkowiec tajwański (Rhinolophus formosae)
  • podkowiec subsaharyjski (Rhinolophus fumigatus)
  • podkowiec gwinejski (Rhinolophus guineensis)
  • podkowiec kongijski (Rhinolophus hahuzi)
  • podkowiec malawski (Rhinolophus hildebrandtii)
  • podkowiec rwandyjski (Rhinolophus hilli)
  • podkowiec wyżynny (Rhinolophus hillorum)
  • podkowiec tajemniczy (Rhinolophus huananus)
  • podkowiec riukiuski (Rhinolophus imaizumii)
  • podkowiec mindanajski (Rhinolophus inops)
  • podkowiec indonezyjski (Rhinolophus keyensis)
  • podkowiec tropikalny (Rhinolophus landeri)
  • podkowiec gładki (Rhinolophus lepidus)
  • podkowiec wełnisty (Rhinolophus luctus)
  • podkowiec mabuański (Rhinolophus mabuensis)
  • podkowiec galeriowy (Rhinolophus maclaudi)
  • podkowiec wielkouchy (Rhinolophus macrotis)
  • podkowiec wyspowy (Rhinolophus madurensis)
  • podkowiec unikatowy (Rhinolophus maendeleo)
  • podkowiec malajski (Rhinolophus malayanus)
  • podkowiec indochiński (Rhinolophus marshalli)
  • podkowiec wschodni (Rhinolophus megaphyllus)
  • podkowiec mitrowy (Rhinolophus mitratus)
  • podkowiec średni (Rhinolophus mmehelyi)
  • podkowiec jednorogi (Rhinolophus monoceros)
  • podkowiec górski (Rhinolophus montanus)
  • podkowiec mozambicki (Rhinolophus mossambicus)
  • podkowiec izolowany (Rhinolophus nereis)
  • podkowiec dalijski (Rhinolophus osgoodi)
  • podkowiec dziwnoczuby (Rhinolophus paradoxolophus)
  • podkowiec wietnamski (Rhinolophus pearsonii)
  • podkowiec filipiński (Rhinolophus philippinensis)
  • podkowiec drobny (Rhinolophus pusillus)
  • podkowiec królewski (Rhinolophus rex)
  • podkowiec półwyspowy (Rhinolophus robinsoni)
  • podkowiec rudy (Rhinolophus rouxii)
  • podkowiec rudowłosy (Rhinolophus rufus)
  • podkowiec ruwenzorski (Rhinolophus ruwenzorii)
  • podkowiec zambijski (Rhinolophus sakejiensis)
  • podkowiec junnański (Rhinolophus schnitzleri)
  • podkowiec sarawaski (Rhinolophus sedulus)
  • podkowiec laotański (Rhinolophus shameli)
  • podkowiec mjanmarski (Rhinolophus shortridgei)
  • podkowiec tajski (Rhinolophus siamensis)
  • podkowiec leśny (Rhinolophus silvestris)
  • podkowiec chiński (Rhinolophus sinicus)
  • podkowiec czujny (Rhinolophus smithersi)
  • podkowiec brunatny (Rhinolophus stheno)
  • podkowiec nepalski (Rhinolophus subbadius)
  • podkowiec ryży (Rhinolophus subrufus)
  • podkowiec deszczowy (Rhinolophus swinnyi)
  • podkowiec orientalny (Rhinolophus thailandensis)
  • podkowiec piaskowcowy (Rhinolophus thomasi)
  • podkowiec trójlistny (Rhinolophus trifoliatus)
  • podkowiec żółtolicy (Rhinolophus virgo)
  • podkowiec ryftowy (Rhinolophus willardi)
  • podkowiec skryty (Rhinolophus xinanzhongguoensis)
  • podkowiec bambusowy (Rhinolophus yunanensis)
  • podkowiec liberyjski (Rhinolophus ziama)

Występowanie i środowisko

Występują w Afryce, Eurazji, Australii i na Nowej Gwinei. Preferują klimat zwrotnikowy i podzwrotnikowy.

Tryb życia i zachowanie

Latają wolno, ale są bardzo zwrotne. Tworzą zwykle duże kolonie. Zapadają w sen zimowy. Ultradźwięki wydają przez nos, a nie przez usta, jak reszta nietoperzy. Potrafią regulować kierunek i szerokość wiązki ultradźwięków. Nie modulują częstości drgań, poszczególne piski trwają długo w porównaniu z pozostałymi nietoperzami. Śpią w jaskiniach, kopalniach, dziuplach, budynkach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 3,5-11 cm, długość przedramienia: 3-7,5 cm.

Rozmnażanie

Samice rodzą zwykle 1 młode, czasem bliźnięta. Młode są bezradne, karmione są mlekiem matki. Mają zęby mleczne. Czepiają się matki zębami, zwykle parą "fałszywych" sutek w okolicy pachwiny.

Pożywienie

Głównym składnikiem pokarmu podkowcowatych są owady.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Podkowiec duży: Okres zimowania podkowca dużego.
     Podkowiec duży: Okres aktywności podkowca dużego.
          Podkowiec duży: Przychodzą na świat młode podkowce duże.
           Podkowiec mały: Zaczyna się rozwijać zarodek podkowca małego.
          Podkowiec mały: Samica podkowca małego wydaje na świat na ogół 1 młode.
          Podkowiec mały: Młode podkowce małe usamodzielniają się
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Nierzadko można usłyszeć o nietoperzach wampirach. Skąd ta nazwa i czy faktycznie zwierzęta te wysysają krew ze swoich ofiar?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-102
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-22



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.