Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Podkowiec mały
(Rhinolophus hipposideros)

Podkowiec mały (Rhinolophus hipposideros) to nietoperz z rodziny podkowcowatych, występujący także w Polsce. Ma rude futerko, ale młody podkowiec ma futerko szare. Ma dość szerokie skrzydła i okrągłą głowę. To jeden z najmniejszych naszych nietoperzy. Na nosie znajduje się narośl, która przypomina podkowę (stąd nazwa gatunku).

Podkowiec mały (Rhinolophus hipposideros)
© Cosmin Manci - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Podkowiec mały (Rhinolophus hipposideros)
Nazwy obce
angielska: Lesser Horseshoe Bat
niemiecka: Kleine Hufeisennase
czeska: Vrápenec malý
francuska: Petit Rhinolophe fer à cheval
hiszpańska: Murciélago Pequeño de Herradura
Pierwsze opisanie gatunku
(Bechstein, 1800)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Podkowiec mały - mapa występowania na świeciePodkowiec mały - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 36 mm do 40 mm
Długość ogona: 3 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 19 cm do 25 cm.
Ciężar: od 5 g do 8 g
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nietoperze (Chiroptera)
Rodzina: Podkowcowate (Rhinolophidae)

Występowanie i środowisko

Cieplejsza strefa Europy i Azji. Występuje również w Afryce. W Polsce tylko na południu kraju. Preferuje zalesione obszary.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje w jaskiniach, jamach, podziemiach, wisząc głową w dół, owijając się skrzydłami. Latem przebywa w szczelinach skalnych na strychach. Samice latem tworzą małe grupy. Samce żyją samotnie. Zimą spotyka się duże skupiska obu płci w miejscach wilgotnych (jaskinie, kopalnie), gdzie temperatura nie spada poniżej 0°C.

Pożywienie

Zjada małe owady i pająki.

Rozmnażanie

Okres godów przypada na jesień i zimę. Dopiero w kwietniu zaczyna się rozwijać zarodek. Samica rodzi raz do roku jedno młode w czerwcu lub lipcu. Samice rodzą w koloniach w dziuplach lub innych schronieniach. Młode potrafi latać już po 3 tygodniach. Pod koniec sierpnia mały nietoperz jest już samodzielny.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest pożyteczny, gdyż tępi duże ilości owadów. W Polsce objęty ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-28, GAT-210


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
podkowiec mały
   tlo-ikona        

Zaczyna się rozwijać zarodek podkowca małego.

     tlo-ikonatlo - ikona     

Samica podkowca małego wydaje na świat na ogół 1 młode.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Młode podkowce małe usamodzielniają się

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.