PL

Poświerka szponiasta

Poświerka szponiasta, poświerka (Calcarius lapponicus) to ptak z rodziny trznadlowatych. Szata godowa samca jest bardzo kontrastowa. Głowa czarno-biała z rdzawą plamą z tyłu (na karku), wierzch szaro-brązowy, spód biały. Samice i młode zamiast czarnego koloru mają zabarwienie brązowożółte tych obszarów. W szacie spoczynkowej pióra mają brązowożółte obwódki.


Poświerka szponiasta(Calcarius lapponicus)
© phototrip.cz - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Gniazduje na dalekiej północy tych kontynentów, a zimuje na obszarach południowych i centralnych. Gniazduje w tundrze porośniętej krzewami. W Polsce to ptak przelotny i zimujący. Jest skrajnie nieliczny. Występuje u nas głównie na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Spotykany w Polsce od sierpnia do maja.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 14-16 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 25-28 cm, a ciężar ciała 19-36 g.

Pożywienie

Latem poluje na owady i pajęczaki. Zimą zjada nasiona traw, chwastów.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na ziemi. Samica znosi od 4 do 6 jaj.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ścisłej ochronie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-28, GAT-3272

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Poświerka szponiasta
  

W Polsce występuje poświerka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.