Logo Media Nauka

Poziomka chilijska (Fragaria chiloensis)
Okaz z Arboretum w Wojsławicach. © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Poziomka chilijska

Poziomka chilijska (Fragaria chiloensis) to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. To jeden z dwóch gatunków poziomek, które po skrzyżowaniu tworzą truskawkę.

Wybrane odmiany:

'Chaval' - odmiana zaprezentowana na zdjęciu.

Występowanie i środowisko

Gatunek obecny w obu Amerykach. W wielu miejscach sadzony jako odmiany uprawne dla jadalnych owoców. Rośnie na plażach, preriach i wydmach.

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 25 cm.

Liście są złożone z 3 listków o wymiarach 2-5 na 1-4 cm, odwrotnie jajowatych, odwrotnie szerokojajowatych, z połyskiem, skórzastych, nagich i o kolorze ciemnej zieleni.

Kwiaty białe, o średnicy 2-3 cm są osadzone na pędach o długości 3-25 cm.

Owoc to orzeszek na powierzchni kulistego, czerwonego dna kwiatowego o średnicy do 2 cm.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-09-24, GAT-635375

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Poziomka chilijska
         

Kwitnie poziomka chilijska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaPoziomka pospolita
Fragaria vesca
ikonaTruskawka
Fragaria ×ananassa
Różowate
Różowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Beata Grabowska, Tomasz Kubala - Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.