Truskawka

Truskawka (Fragaria ×ananassa) to bylina z rodziny różowatych, powstała z krzyżówek poziomki wirginijskiej i chilijskiej. To roślina uprawiana powszechnie dla smacznych owoców. Roślina ta przypomina bardzo poziomkę. Znamy wiele odmian truskawek, w tym pnące i zwisające.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Truskawka (Fragaria ×ananassa)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Truskawka występuje głównie w uprawach, jednak spotkać też można truskawki dziko rosnące - to uciekinierzy z upraw. Truskawka wymaga gleby żyznej, o obojętnym odczynie, przepuszczalnej, dość wilgotnej i stanowiska dobrze nasłonecznionego. Uprawy truskawki prowadzi się na całym świecie.

Kwitnie w okresie od maja do czerwca, przy czym niektóre odmiany aż do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-45 cm.

Liście są z wierzchu ciemnozielone, połyskujące i nagie.

Kwiaty są białe, duże.

Owoc jest duży, czerwony, złożony i bardzo smaczny, mięsisty, może osiągać wagę nawet 10 dkg. Mięsista cześć to rozrośnięte dno kwiatowe. Owocami w rzeczywistości są orzeszki rozmieszczone na powierzchni truskawki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Truskawkę uzyskano w Europie w 1712 roku.

W 100 g truskawek zawartość kalorii wynosi zaledwie 29 kcal.

Rocznie na świecie zbiera się 4 miliony ton truskawek. Polska jest jednym z czołowych producentów tych owoców (pierwsza dziesiątka).

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Truskawka to powszechna roślina uprawna dla wyjątkowo smacznych owoców zawierających antocyjany, fosfory, żelazo i witaminy C, A, B. Truskawki najlepiej spożywać na surowo. Wytwarza się też z nich dżemy, konfitury, soki i mrożonki.

Wysuszone liście mogą być zaparzane w formie herbaty.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie truskawka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn obojętny lub lekko kwaśny.
pH 5.5-6.5
Właściwości glebyGleba lekka, przepuszczalna, przewietrzona, próchnicza.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieTruskawki najlepiej zmianować co roku, góra co trzy lata i stosować 3-5 lat przerwy.
Czas uprawyWieloletnia.
NawożenieObornik w ilości 5 kg/m2, kompost, wzbogacamy humusem podczas wzrostu. Nawożenie robimy na przełomie lipca i sierpnia.
PodlewaniePodczas suszy podlewamy najlepiej kropelkowo.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
RozstawaTruskawki sadzimy co 25-35 cm w rzędach w odstępach 40-60 cm.
Uprawa doniczkowaTak.
RozmnażaniePrzez sadzonki dobrej jakości lub we własnym zakresie poprzez ukorzenianie pędów bocznych. Sadzonki sadzimy od lipca do sierpnia, rano lub wieczorem i obficie należy je podlać.
Choroby i szkodnikiKorzeniak szkodliwy, szara pleśń, zgnilizna korony truskawki, mączniak prawdziwy, mszyce, przędziorki, kwieciak malinowiec, zwójka truskaweczka, ślimaki.
Dodatkowe informacjeGlebę mulczujemy liśćmi, trocinami lub korą zmieloną. W maju wykładamy słomę, siano. Rozłogi, szczególnie w 2 i 3 roku uprawy usuwamy, inaczej plony będą słabsze.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2018-02-28, GAT-5186
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-02




©® Media Nauka 2008-2023 r.