logo

Przepiór zmienny

Przepiór zmienny (Colinus cristatus) to gatunek ptaka z rodziny przepiórowatych. Gatunek ten charakteryzuje zmienne upierzenie. Na głowie jaśniejszy czub. Na spodzie białe plamki, wierzch brązowy z czarnymi prążkami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w Ameryce Środkowej i Południowej od Panamy do Brazylii. występuje na sawannie, w zaroślach i na trawiastych terenach otwartych.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie grupy. Lata tylko na niewielkie odległości.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18-23 cm.

Pożywienie

Zjada nasiona i poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Jest monogamiczny. W zniesieniu 10-12 jaj. Wysiadywanie trwa 21-23 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Colinus cristatus hypoleucus - przepiór białobrzuchy, (Gould, 1860)
  • Colinus cristatus leucopogon - przepiór plamisty, (Lesson, 1842)
  • Colinus cristatus cristatus - przepiór zmienny, (Linnaeus, 1766)


© medianauka.pl, 2021-09-03, GAT-6168




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPrzepiór wirginijski
Colinus virginianus
Przepiórowate
Przepiórowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.