Pszenżyto
Pszenżyto to mieszaniec pszenicy i żyta, uzyskany sztucznie w 1889 roku, powszechnie uprawiany dopiero w latach 60. XX wieku. Zaletą tego zboża jest duża zawartość białka w ziarnach, wysoki plon , niskie wymagania co do gleby, odporność na suszę, chwasty i choroby. Mamy w tym przypadku odmiany jare i ozime.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

© nevio3 – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL
Spotykany tylko w uprawach. Uprawiany jest na paszę dla zwierząt. Z mąki z pszenżyta nie wypieka się chleba.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 100-150 cm.
Kłosy są ościste, czerwonawe lub białe z 35-45 ziarniakami.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Polska jest największym producentem pszenżyta na świecie.
Pszenżyto nie posiada nazwy gatunkowej.
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Pokrewne gatunki roślin
- Miskant chiński (Miscanthus sinensis)
- Kostrzewa sina, kostrzewa popielata (Festuca glauca)
- Miskant olbrzymi (Miscanthus ×giganteus)
- Kostrzewa czerwona (Festuca rubra)
- Wiechlina łąkowa, gęsia trawka (Poa pratensis)
- Miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus)
- Proso rózgowate (Panicum virgatum)
- Kostrzewa łąkowa (Festuca pratensis)
- Wiechlina roczna (Poa annua)
- Owies głuchy (Avena fatua)
- Miłka abisyńska, miłka tef, teff (Eragrostis tef)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
© medianauka.pl, 2020-05-09, GAT-635943