Pszenżyto

Pszenżyto (×Triticosecale)

© nevio3 – stock.adobe.com

Pszenżyto to mieszaniec pszenicy i żyta, uzyskany sztucznie w 1889 roku, powszechnie uprawiany dopiero w latach 60. XX wieku. Zaletą tego zboża jest duża zawartość białka w ziarnach, wysoki plon , niskie wymagania co do gleby, odporność na suszę, chwasty i choroby. Mamy w tym przypadku odmiany jare i ozime.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany tylko w uprawach. Uprawiany jest na paszę dla zwierząt. Z mąki z pszenżyta nie wypieka się chleba.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 100-150 cm.

Kłosy są ościste, czerwonawe lub białe z 35-45 ziarniakami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Polska jest największym producentem pszenżyta na świecie.

Pszenżyto nie posiada nazwy gatunkowej.


Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
zboża

Pokrewne gatunki roślin



Powiązane quizy

Nasze zboża — quiz

Liczba pytań: 10
Quiz dla każdego
Średni wynik:
6.57 / 65.7%
2024-01-17



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2020-05-09, GAT-635943




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.