
Pszenżyto
Pszenżyto to mieszaniec pszenicy i żyta, uzyskany sztucznie w 1889 roku, powszechnie uprawiany dopiero w latach 60. XX wieku. Zaletą tego zboża jest duża zawartość białka w ziarnach, wysoki plon , niskie wymagania co do gleby, odporność na suszę, chwasty i choroby. Mamy w tym przypadku odmiany jare i ozime.
Występowanie i środowisko PL
Spotykany tylko w uprawach. Uprawiany jest na paszę dla zwierząt. Z mąki z pszenżyta nie wypieka się chleba.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 100-150 cm.
Kłosy są ościste, czerwonawe lub białe z 35-45 ziarniakami.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Polska jest największym producentem pszenżyta na świecie.
Pszenżyto nie posiada nazwy gatunkowej.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2020-05-09, GAT-635943
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN