Logo Media Nauka

Scynk nadrzewny

Scynk nadrzewny (Corucia zebrata) to piękna, duża jaszczurka z rodziny scynków o wyjątkowo chwytnym ogonie. Ma proporcjonalnie do całego ciała dużą głowę. Kark wydaje się przysadzisty. Ubarwienie ciała jest oliwkowe z delikatnym plamkowaniem. Oczy mają zielone lub brązowe tęczówki. Jeden z podgatunków ma tęczówki żółte.

Scynk nadrzewny (Corucia zebrata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Scynk nadrzewny
Nazwa łacińska
Corucia zebrata
Nazwy obce
angielska: Solomon Islands skink, monkey-tailed skink
niemiecka: Wickelskink
Pierwsze opisanie gatunku
Gray, 1855
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Scynk nadrzewny - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 65 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Scynki (Scincidae)

Występowanie i środowisko

Występuje tylko na Wyspach Zielonych w archipelagu Wysp Salomona. Zasiedla lasy deszczowe. Preferuje figowce.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia. Znakomicie wspina się po drzewach. Jest aktywny w nocy. Dnie spędza w dziuplach. Gromadzi się w niewielkie grupy, złożone z samic, młodych i jednego samca.

Pożywienie

Liście drzew, kwiaty, owoce, grzyby.

Rozmnażanie

to jaszczurka żyworodna. Ciąża trwa 7 miesięcy. Samica rodzi zwykle 1, rzadziej 2 młode.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-05-23, GAT-144





© Media Nauka 2008-2018 r.