Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Sierpodudek purpurowy
(Phoeniculus purpureus)

Sierpodudek purpurowy (Phoeniculus purpureus) to ptak z rodziny sierpodudków. Ma czarne upierzenie z mocnym połyskiem zielonkawym i niebieskim. Ogon bardzo długi, schodkowaty. Na skrzydłach i ogonie znajdują się charakterystyczne białe plamy. Dziób jest długi, wygięty w dół. Kolor dzioba i nóg jest czerwony.

Sierpodudek purpurowy (Phoeniculus purpureus)
© Linn Currie - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sierpodudek purpurowy (Phoeniculus purpureus)
Nazwy obce
angielska: Green Woodhoopoe, Red-billed Wood Hoopoe, Green Wood Hoopoe
niemiecka: Baumhopf
francuska: Irrisor moquer
Pierwsze opisanie gatunku
(Miller, 1784)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sierpodudek purpurowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Sierpodudki (Phoeniculidae)
Głos
To bardzo hałaśliwy ptak. Wydaje odgłos gdakania.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Afryce. Zajmuje zadrzewione środowiska.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten ma ciekawy zwyczaj. Gdy do grupy zbliży się obce stado, jeden z sierpodudków chwyta kawałek kory w dziób, wymachuję nim jak flagą i na koniec rzuca w kierunku obcej grupy.

Lot jest dość słaby i na niewielkie odległości, ale ptak lata dość chętnie.

Pożywienie

Zjada owady, głownie ćmy w każdym stadium.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach. Wysiadywanie trwa 17-18 dni. Pisklęta są gniazdownikami i przebywają w gnieździe przez 30 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-21, GAT-736








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.