logo




Sierpodudki

Sierpodudki (Phoeniculidae) to rodzina ptaków z rzędu dzioborożcowych. Rodzina ta liczy dziś 8 gatunków w 2 rodzajach (czarnodudki Rhinopomastus i sierpodudki Phoeniculus). W Polsce sierpodudki nie występują.

Wygląd

To ptaki o czarnym upierzeniu z mocnym połyskiem zielonkawym lub niebieskim. Ogon zwykle bardzo długi, schodkowaty. Na skrzydłach i ogonie charakterystyczne białe plamy. Głowa bywa ubarwiona na pomarańczowy kolor. Dzioby są zwykle długie, wygięte nieznacznie u sierpodudków albo silnie wygięte w dół u czarnodudków. Kolor dziobów i nóg jest czarny lub czerwony.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Czarnodudek większyCzarnodudek większy

Rhinopomastus cyanomelas

Czarnodudek większy (Rhinopomastus cyanomelas) to ptak z rodziny sierpodudków. Upierzenie ciemne z niebieskofioletowym, metalicznym połyskiem. Dziób bardzo długi, silnie zakrzywiony w dół.


Sierpodudek purpurowySierpodudek purpurowy

Phoeniculus purpureus

Sierpodudek purpurowy to jeden z przedstawicieli sierpodudków z pięknym, długim ogonem. Ma czarne upierzenie z mocnym połyskiem zielonkawym i niebieskim. Ogon bardzo długi, schodkowaty. Lot słaby na niewielkie odległości.





Inne gatunki

  • sierpodudek białogłowy (Phoeniculus bollei)
  • sierpodudek leśny (Phoeniculus castaneiceps)
  • sierpodudek fioletowy (Phoeniculus damarensis)
  • sierpodudek czarnodzioby (Phoeniculus somaliensis)
  • czarnodudek ciemnodzioby (Rhinopomastus aterrimus)
  • czarnodudek czerwonodzioby (Rhinopomastus minor)

Występowanie i środowisko

To afrykańskie ptaki, żyjące w lasach i na sawannach porośniętych drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Czarnodudki nie lubią towarzystwa i żyją samotnie. Sierpodudki są natomiast towarzyskie i żyją w małych grupach do kilkunastu osobników. Ptaki te lubią wspinać się po drzewach. Dziobem sondują szczeliny w korze w poszukiwaniu owadów.

Ptaki te zwracają na siebie uwagę hałaśliwym zachowaniem. Ponadto unoszą ogony, kołyszą się i głośno gdaczą.

W okresie lęgowym wydzielają zapach piżma.

Rozmnażanie

Gniazdują w niewysłanych niczym dziuplach. Samice składają 2-4 jaja. Wysiadywanie trwa 17-18 dni. Pisklęta są gniazdownikami i przebywają w gnieździe przez 30 dni. Nie wszystkie ptaki decydują się na lęgi. Niektóre zostają tylko pomocnikami innych par.

Pożywienie

Podstawą ich pokarmu są owady, głównie ćmy, gąsienice, poczwarki, termity, jaja owadów, rzadziej zjadają wije i jaszczurki.

Ochrona i zagrożenia

Nie są to ptaki zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2015-03-21, RODZ-286
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-09





 

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Kostka
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.