Logo Serwisu Media Nauka


Sierpodudki (Phoeniculidae)

Sierpodudki (Phoeniculidae) to rodzina ptaków z rzędu kraskowatych. Rodzina ta liczy dziś 8 gatunków w 2 rodzajach (czarnodudki Rhinopomastus i sierpodudki Phoeniculus). W Polsce sierpodudki nie występują.

Wygląd

To ptaki o czarnym upierzeniu z mocnym połyskiem zielonkawym lub niebieskim. Ogon zwykle bardzo długi, schodkowaty. Na skrzydłach i ogonie charakterystyczne białe plamy. Głowa bywa ubarwiona na pomarańczowy kolor. Dzioby są zwykle długie, wygięte nieznacznie u sierpodudków albo silnie wygięte w dół u czarnodudków. Kolor dziobów i nóg jest czarny lub czerwony.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Sierpodudek purpurowySierpodudek purpurowy (Phoeniculus purpureus)

To jeden z przedstawicieli sierpodudków z pięknym, długim ogonem.


Nazwa rodziny
Sierpodudki (Phoeniculidae)
Występowanie
Afryka.Sierpodudki - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
8
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Sierpodudki (Phoeniculidae)
Długość ciała
Długość: 23-46 cm.

Występowanie i środowisko

To afrykańskie ptaki, żyjące w lasach i na sawannach porośniętych drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Czarnodudki nie lubią towarzystwa i żyją samotnie. Sierpodudki są natomiast towarzyskie i żyją w małych grupach do kilkunastu osobników. Ptaki te lubią wspinać się po drzewach. Dziobem sondują szczeliny w korze w poszukiwaniu owadów.

Ptaki te zwracają na siebie uwagę hałaśliwym zachowaniem. Ponadto unoszą ogony, kołyszą się i głośno gdaczą.

W okresie lęgowym wydzielają zapach piżma.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdują w niewysłanych niczym dziuplach. Samice składają 2-4 jaja. Wysiadywanie trwa 17-18 dni. Pisklęta są gniazdownikami i przebywają w gnieździe przez 30 dni. Nie wszystkie ptaki decydują się na lęgi. Niektóre zostają tylko pomocnikami innych par.

Pożywienie

Podstawą ich pokarmu są owady, głównie ćmy, gąsienice, poczwarki, termity, jaja owadów, rzadziej zjadają wije i jaszczurki.

Ochrona i zagrożenia

Nie są to ptaki zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-21, ART-RODZ286



Polecamy