Logo Serwisu Media Nauka

Skalikurek andyjski
(Rupicola peruviana)

Skalikurek andyjski (Rupicola peruviana) to piękny ptak z rodziny bławatników, podrodziny Rupicolinae, o czerwonym upierzeniu poza skrzydłami i ogonem. Samica ma brązowy odcień upierzenia. Na głowie znajduje się charakterystyczny czub.

Skalikurek andyjski (Rupicola peruviana)
© hotshotsworldwide - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Skalikurek andyjski (Rupicola peruviana)
Synonimy
Rupicola peruviana Sibley & Monroe (1990, 1993)
Rupicola peruviana BirdLife International (2004)
Rupicola peruviana Stotz et al. (1996)
Nazwy obce
angielska: Andean Cock-of-the-rock
niemiecka: Andenklippenvogel
czeska: Skalňák andský
francuska: Coq-de-roche péruvien
hiszpańska: Gallito de las rocas, tunqui
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1790)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Skalikurek andyjski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Bławatniki (Cotingidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje górskie lasy w Ameryce Południowej. Preferuje teren skalisty w pobliżu cieków wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Samce walcząc o dominację chwytają się nogami i przeciągają.

Pożywienie

Zjada owady i inne bezkręgowce. Uzupełnieniem diety są owoce i jagody.

Rozmnażanie

Gniazduje w szczelinach skalnych. Materiał na gniazdo to chrust zlepiony śliną.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten bywa hodowany przez ludzi w wolierach.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-26, GAT-739








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.