Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Skoczek egipski, skoczek pustynny
(Jaculus jaculus)

Skoczek egipski, skoczek pustynny (Jaculus jaculus) to niewielki gryzoń świetnie przystosowany do poruszania się skokami. Ma bardzo długie kończyny tylne (3-palczaste) w stosunku do przednich. Ciało jest pokryte beżowym futerkiem, od spodu jasnym.

Skoczek egipski, skoczek pustynny (Jaculus jaculus)
© mgkuijpers - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Skoczek egipski, skoczek pustynny (Jaculus jaculus)
Nazwy obce
angielska: Lesser Egyptian Jerboa
niemiecka: Kleine Wüstenspringmaus
czeska: Tarbík egyptský
francuska: Gerboise des steppes
hiszpańska: Jerbo de Egipto
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Skoczek egipski, skoczek pustynny - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 10 cm
Długość ogona: 15 cm
Ciężar: od 50 g do 70 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Skoczkowate (Dipodidae)

Występowanie i środowisko

Północna Afryka i część południowo-zachodniej Azji. Żyje na piaszczystych pustyniach, stepach, suchych równinach.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w nocy. W dzień kryje się w wykopanych przez siebie norach. Zimą zapada okresowo w sen.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin oraz nasiona. Rzadko zjada również owady.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-17, GAT-357








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.