Logo Media Nauka

Skoczkowate

Skoczkowate (Dipodidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 27 gatunków w 10 rodzajach. W Polsce nie mamy żadnych przedstawicieli z tej rodziny ssaków.

Wygląd

Są to niewielkie ssaki, które poruszają się skokami. Mają długie kończyny tylne, długi, zakończony kitą ogon, duże uszy i oczy. Sierść jest miękka i gęsta.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Skoczek egipski, skoczek pustynnySkoczek egipski, skoczek pustynny

Jaculus jaculus

Skoczek egipski to niewielki gryzoń świetnie przystosowany do poruszania się skokami. Pochodzi z Afryki i południowo-zachodniej Azji. Żyje na piaszczystych pustyniach, stepach, suchych równinach.


Smużka leśna, smużkaSmużka leśna, smużka PL

Sicista betulina

Smużka leśna, smużka (Sicista betulina) to gatunek gryzonia z rodziny skoczkowatych. Jest podobny do myszy polnej, od której odróżniają go większe uszy i silniej wydłużony pyszczek. Uszy krótkie, ciemne.



Zdjęcia - galeria



Inne gatunki

  • Allactaga balikunica
  • Allactaga bullata
  • Allactaga elater
  • Allactaga euphratica
  • Allactaga firouzi
  • Allactaga hotsoni
  • Allactaga major
  • Allactaga severtzovi
  • Allactaga sibirica
  • Allactaga tetradactyla
  • Allactaga vinogradovi
  • Allactaga williamsi
  • Allactodipus bobrinskii
  • Cardiocranius paradoxus
  • Dipus sagitta
  • Eozapus setchuanus
  • Eremodipus lichtensteini
  • Euchoreutes naso
  • Jaculus blanfordi
  • Jaculus orientalis
  • Jaculus thaleri
  • Napaeozapus insignis
  • Paradipus ctenodactylus
  • Pygeretmus platyurus
  • Pygeretmus pumilio
  • Pygeretmus zhitkovi
  • Salpingotulus michaelis
  • Salpingotus crassicauda
  • Salpingotus heptneri
  • Salpingotus kozlovi
  • Salpingotus pallidus
  • Sicista armenica
  • Sicista caucasica
  • Sicista caudata
  • Sicista concolor
  • Sicista kazbegica
  • Sicista kluchorica
  • Sicista loriger
  • Sicista napaea
  • Sicista pseudonapaea
  • Sicista severtzovi
  • Sicista strandi
  • Sicista subtilis
  • Sicista tianshanica
  • Sicista trizona
  • Stylodipus andrewsi
  • Stylodipus sungorus
  • Stylodipus telum
  • Zapus hudsonius
  • Zapus princeps
  • Zapus trinotatus

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Afrykę i Azję. Preferują pustynne tereny, otwarte i suche równiny. Pojawiają się nawet tam, gdzie istnienie życia wydaje się niemożliwe.

Tryb życia i zachowanie

Są to zwierzęta aktywne w nocy. W dzień odpoczywają w swoich norach. W dzień wejście do nory jest zasypywane.

Pożywienie

Zjadają rośliny, bardzo rzadko także owady. Wodę uzyskują w procesie spalania pokarmu.




© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-142



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.