Smużka leśna

Smużka leśna, smużka (Sicista betulina) to gatunek gryzonia z rodziny skoczkowatych. Jest podobny do myszy polnej, od której odróżniają go większe uszy i silniej wydłużony pyszczek. Uszy krótkie, ciemne. Ubarwienie szarobrązowe z żółtym odcieniem z wierzchu, popielate lub żółtawe od spodu. Cechą charakterystyczną smużki jest ciemna pręga, biegnąca od czubka głowy aż do nasady ogona. Ma ona szerokość około 3 mm. Ogon z wierzchu jest szary, od spodu biały.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Smużka występuje w Europie i w Azji. W Polsce występuje w południowej i wschodniej części kraju. Preferuje wilgotne obszary leśne.

Tryb życia i zachowanie

Jesienią linieje. Zgrabnie porusza się po gałązkach i źdźbłach traw. Prowadzi nocny tryb życia. Poniżej 10°C temperatury otoczenia smużka zapada w sen. Buduje kuliste gniazda nad powierzchnią ziemi na drzewach. Gniazdo takie ma dwie komory. W dolnej gromadzi zapasy pokarmu. Zimuje w gniazdach podziemnych. Gromadzi zapas tłuszczu na zimę. Hibernuje od października do kwietnia. Ssak ten żyje około 3,5 roku.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 5-7,5 cm, ogona aż 7,5-10 cm, a ciężar ciała 5-11 g.

Pożywienie

Zjada owady i ich larwy, a także nasiona, owoce, paki, orzechy.

Rozmnażanie

Samica dwa razy w życiu wydaje potomstwo. Ruja ma miejsce w maju. Po ciąży, która trwa 18-24 dni samica rodzi od czerwca do sierpnia od 2 do 6 młodych. To swoisty, niski rekord w świecie gryzoni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres snu zimowego smużki.
       Okres aktywności smużki.
          Na świat przychodzą młode smużki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaAlaktaga anatolska
Allactaga williamsi
ikonaAlaktaga czteropalczasta
Allactaga tetradactyla
ikonaAlaktaga duża
Allactaga major
ikonaPodskoczek duży
Jaculus orientalis
ikonaSkoczomysz leśna
Napaeozapus insignis
ikonaAlaktaga pustynna
Allactaga severtzovi
ikonaAlaktaga mała
Allactaga elator
ikonaPodskoczek egipski
Jaculus jaculus
Skoczkowate
Skoczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2019-08-08, GAT-623857
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-25




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.