Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Śepowron (Nycticorax nycticorax)

Ślepowron (Nycticorax nycticorax) to chroniony ptak z rodziny czapli o krępej budowie, ubarwiony z wierzchu na czarno lub szary, spód jasny. Na głowie z tyłu czub utworzony z kilku wąskich piór.

Śepowron (Nycticorax nycticorax)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Śepowron (Nycticorax nycticorax)
Nazwy obce
angielska: Black-crowned Night-heron, Black-crowned Night-Heron., Black-crowned Night-Heron, Black-crowned Night Heron, Night Heron
niemiecka: Nachtreiher
czeska: Kvakoš noční
francuska: Héron bihoreau
hiszpańska: Martinete común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Śepowron - mapa występowania na świecieŚepowron - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 58 cm do 61 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 90 cm do 100 cm.
Ciężar: do 800 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)
Głos
Odzywa się głosem przypominającym "koak", ale robi to rzadko i o zmierzchu.
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Występuje na silnie zarośniętych, bagnistych obrzeżach wód słodkich i słonych. Nie występuje w zasadzie jedynie w Australii. Rzadki w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w nocy. Nasze krajowe ślepowrony zimują w Afryce. Przeloty w kwietniu oraz we wrześniu-październiku. W naturze ślepowrona trudno zauważyć, gdyż kryje się w gąszczach. W locie ciało uniesione, a dziób skierowany w dół.

Pożywienie

Głównie ryby, ale także żaby, kijanki, owady i ich larwy, czasem małe gryzonie.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach na drzewach i krzewach. Gniazdo jest małe. Ma średnicę 30-40 cm. Samica składa od końca maja do końca czerwca od 3 do 6 jaj. Okres wysiadywania (przez samca i samicę) trwa 21 dni, po którym wykluwają się młode, nie opuszczające gniazda przez 3-4 tygodnie. Są zdolne do lotu po 40-50 dniach od wyklucia. Młode osiągają dojrzałość płciową po 2-3 latach. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-02-18, ART-GAT108


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
ślepowron
   tlo-ikona        Do kraju przylatują rzadkie u nas ślepowrony.
    tlo-ikonatlo-ikona      Samica ślepowrona składa jaja.
        tlo-ikonatlo-ikona  Ślepowrony odlatują na zimę do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy