Logo Serwisu Media Nauka

Słonecznica
(Eurypyga helias)

Słonecznica (Eurypyga helias) to jedyny przedstawiciel rodziny słonecznic. Ma krępą budowę ciała. Nogi, szyja i dziób są średniej wielkości. Spód ciała jasno ubarwiony. Pozostała część pstra. Na głowie z boku występują dwie jasne, poprzecznie biegnące pręgi, jedna w miejscu brwi, druga pod okiem. Poza tym upierzenie głowy jest czarne. Na skrzydłach znajdują się piękne plamy o żółtych i brązowych barwach, widoczne po rozłożeniu skrzydeł.

Słonecznica (Eurypyga helias)
© Henner Damke - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Słonecznica (Eurypyga helias)
Nazwy obce
angielska: Sunbittern
niemiecka: Sonnenralle
czeska: Slunatec nádherný
francuska: Caurale soleil
hiszpańska: Tigana, tepozcalcarau, pavito de agua, ave sol, garza del sol
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1781)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Słonecznica - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 46 cm
Maksymalna długość życia
30 lat.
Podgatunki
3 podgatunki.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Słonecznice (Eurypygidae)
Głos
Przeciągły gwizd.

Występowanie i środowisko

To ptak Ameryki Środkowej i Południowej. Ptaka tego można spotkać nad brzegami rzek, strumieni w gęstych lasach równikowych.

Tryb życia i zachowanie

Zwykle brodzi w płytkiej wodzie w poszukiwaniu owadów, rybek i skorupiaków. Żyje samotnie lub w parach. W stanie spokoju ptak ten ma maskujące ubarwienie. Gdy czuje się zagrożony rozpościera skrzydła, ujawniając oczom napastnika jaskrawe, duże plamy. Ptak w ten sposób grozi lub broni się.

Pożywienie

Pokarm stanowią owady, małe rybki, skorupiaki.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewie. Gniazdo to czarka zbudowana z mułu, trawy i patyków. Samica w porze deszczowej składa 2 jaja, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez miesiąc. Pisklęta pokryte są puchem i pióra pokrywają ich ciało dopiero po miesiącu. Pod opieką rodziców pozostają kolejne 2 miesiące.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-08, GAT-720







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.